Pravila so zelo jasno zapisana v zakonodaji, opozarja infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Foto: Mestna občina Kranj
Pravila so zelo jasno zapisana v zakonodaji, opozarja infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Foto: Mestna občina Kranj

Predsednik KGZS-ja Roman Žveglič ne razume, zakaj kmetje ne bi smeli voziti po cesti, ki so jo odprli v sredo. "Argumentacije še do danes nisem slišal," je poudaril. Za prepoved ni nobene zakonske osnove, kajti traktorji glede na zakonodajo ne smejo voziti samo po avtocestah, je dejal v današnji izjavi za medije v Ljubljani.

"Zahtevamo, da se znaki, ki prepovedujejo vožnjo traktorjem po tej cesti, v prihodnjem tednu odstranijo in da se omogoči vožnja s traktorji v dobro najšibkejših udeležencev v prometu na stari cesti, to je pešcev in kolesarjev," je pozval Žveglič. Kolesarji po novi cesti tako kot traktorji ne smejo voziti, po mnenju zbornice pa bili skupaj s pešci varnejši, če bi traktorji lahko vozili po novi cesti.

Izpostavil je še, da se s prepovedjo vožnje določenim lastnikom kmetijskih zemljišč tudi podaljša vožnja, v eno stran tudi za tri kilometre, kar "ni trajnostno in do okolja prijazno".

Ob tem je Žveglič napovedal, da bodo danes na ministrstvo za infrastrukturo poslali zahtevo o odstranitvi znakov. Zahtevajo pa tudi sestanek, na katerem bi našli rešitev za podobne primere, ki bi koristila tako kmetom kot drugim udeležencem v prometu. V okolici Kranja in Radovljice je po njegovih navedbah še nekaj podobnih primerov, na katere želijo opozoriti ministrstvo.

Je pa pri tem navedel primer dobre prakse obvoznice v Krškem od elektrarne proti Krškemu polju, kjer zdaj traktorjem ni treba voziti skozi celotno Krško in Leskovec.

Žveglič: Sam bom šel javno odstranit te znake

Roman Žveglič. Foto: BoBo
Roman Žveglič. Foto: BoBo

Kmete je pozval, naj se za zdaj vzdržijo nasilne odstranitve znakov na cesti Britof–Hotemaže ali kakšnih drugih dejanj. "Če pa ministrstvo znakov v prihodnjem tednu ne bo odstranilo, bom šel javno sam odstranit te znake in jih odnesel na infrastrukturno ministrstvo," je napovedal Žveglič.

Na očitke, da so traktorji nevarnost v prometu, pa je odgovoril, da kmetje vedo, da morajo biti traktorji na cestah tehnično brezhibni in ustrezno opremljeni. "Če kdo tega ne upošteva, je to njegova osebna odgovornost. Mi tu govorimo o traktorjih, ki so tehnično brezhibni in se lahko vozijo po cestah," je poudaril.

Dolgo pričakovano cesto Britof–Hotemaže so odprli v sredo, ko so kmetje tudi izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi prepovedi vožnje za kmetijsko mehanizacijo.

Ministrica: Pravila so zelo jasna, še enkrat bomo preverili

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je sicer ob odprtju kmetom zagotovila, da bodo do pridobitve uporabnega dovoljenja še enkrat preverili, kako je s prepovedjo vožnje za traktorje. "Pravila, kaj lahko in česa ne, so zelo jasna in zapisana v zakonodaji, tega si ne izmišljujem ne jaz ne moji sodelavci, ampak je jasno navedeno, kje, kaj, kakšne so hitrosti, kje lahko vozijo traktorji. Vse to bomo še enkrat preverili," je povedala.