Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo
Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo

Minister Jernej Vrtovec in kranjski župan Matjaž Rakovec sta povedala, da je sodelovanje med občino in ministrstvom ter direkcijo za infrastrukturo zelo dobro. "Veliko je posluha za potrebe tretje največje slovenske občine, in upam, da bomo še naprej deležni take pozornosti, kot smo jo doslej dobivali od ministrstva, ministra in njegove ekipe," je poudaril Rakovec.

"Lahko rečem, da smo kar nekaj starih zapletenih stvari porinili naprej, recimo cesto Hotemaže–Britof in izvoz Kranj sever. Vse dejavnosti lepo tečejo in kmalu bodo vidni tudi rezultati," je dejal minister. Kar se tiče ceste Hotemaže–Britof je povedal, da so zanjo pridobljena vsa dovoljenja, da bo v dveh tednih objavljen tudi javni razpis za izvajalca del in da bo gradnja stekla v začetku prihodnjega leta.

Še posebej pomemben projekt za Kranj in njegovo okolico pa bo gradnja novega avtocestnega izhoda Kranj sever, za katerega si občina prizadeva že več let. Rakovec je povedal, da zgledno sodelujejo z Darsom, tako da je zdaj v pripravi dokumentacija, da bi do realizacije projekta prišlo še pred letom 2025. Z ministrom pa so se pogovarjali tudi o glavni vpadnici od Šenčurja in gradnji štiripasovnice ter umeščanju severne obvoznice.

Prav tako so se dotaknili problematičnega odseka ceste med Kranjem in Škofjo Loko skozi Žabnico, kjer je prometa zelo veliko, ni pa pločnika in kolesarske steze. V zvezi s tem je v pripravi projektna dokumentacija, da se pri šoli v Žabnici uredi križišče s semaforjem, ki bo dobrodošlo za prebivalce.

"Govor je bilo tudi o drugih cestnih povezavah. Veliko časa pa smo namenili tudi trajnostni mobilnosti, zlasti kolesarskim povezavam," je po sestanku povedal minister in pohvalil kranjsko občino, ki je lahko za zgled drugim občinam pri razvijanju tovrstne infrastrukture. Ob tem je občini obljubil tudi pomoč pri posameznih projektih.

Brezplačen prevoz za upokojence tudi v Kranju

Prav tako je napovedal, da bo ministrstvo za infrastrukturo poskrbelo, da bodo upokojenci deležni brezplačnega javnega potniškega prevoza v vseh mestnih občinah, v katerih je organizacija javnega potniškega prometa na ustrezni ravni, in ne več le v Ljubljani in Mariboru. "Perspektiva je, da ljudje čim več uporabljajo javni potniški promet. Ta mora biti zato ekonomičen in privlačen. Ta cilj zasledujemo tako na ministrstvu kot na kranjski mestni občini," je poudaril minister.

Povedal je, da bo ministrstvo za infrastrukturo prihodnje leto objavilo razpis za pripravo projektne dokumentacije in izvedlo druge postopke, da bi čim prej lahko nadgradili tudi kranjsko železniško postajo. Občina bo ob tem nadaljevala tudi izpeljavo načrta ureditve nove avtobusne postaje, s čimer bo železniška postaja občanom postala dostopnejša, kar je izjemnega pomena glede na to, da se od 25.000 delovno aktivnih prebivalcev občine skoraj polovica vozi na delo v Ljubljano.

Kranjčane moti hrup letal z Brnika

Rakovec je opozoril tudi na problematiko hrupa zaradi preleta letal z brniškega letališča. Leta 2013 so namreč na letališču spremenili smer vzletanja letal, tako da letala letijo naravnost čez Kranj, kar, kot je povedal Rakovec, prebivalce zelo moti. Zato je sedem občin že leta 2019 podpisalo peticijo za spremembo trase vzletov in pristankov letal. Vendar se na tem področju ni nič spremenilo, zato nameravajo zdaj to pobudo oživiti.