Severna blejska obvoznica. Južno morajo še zgraditi. Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo
Severna blejska obvoznica. Južno morajo še zgraditi. Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo

Ob vsakodnevnih poletnih zastojih na območju Bleda ministrstvo za infrastrukturo pojasnjuje, kako daleč so postopki za graditev težko pričakovane južne obvoznice. Pridobivanje zemljišč za drugo etapo obvoznice se vleče že več let.

Ministrstvo za infrastrukturo je v sporočilu za javnost pojasnilo, da je državni denar za nadaljevanje naložbe zagotovljen in da je namera države, da "končno uredijo prometne razmere v enem od najpomembnejših turističnih biserov Slovenije, jasna in odločna". Zatika se drugje, in sicer pri pridobivanju zemljišč, ki so potrebna za gradnjo obvoznice, pri čemer pa ima svojo vlogo tudi občina.

Tri nerešene parcele

Sorodna novica Južna blejska obvoznica čaka na začetek del, premika se tudi pri severni

Za drugo etapo obvoznice postopki pridobivanja potrebnih zemljišč še niso v celoti zaključeni. Nerešene ostajajo tri parcele, od tega sta dve nepremičnini v lasti dveh solastnikov, tretja nepremičnina pa je v lasti drugih dveh solastnikov.

Ker z navedenimi lastniki v postopku dogovarjanja ni bilo mogoče najti projektnih rešitev, ki bi bile sprejemljive za obe strani, so bile pri Upravni enoti Radovljica junija 2019 vložene zahteve za razlastitev.

Znotraj razlastitvenih postopkov so naknadno za vse tri nepremičnine izvedli dodatno odmero, da bi minimizirali poseg nanje, kar je bil en izmed pogojev lastnikov za podpis pogodb. Ker lastniki kljub zmanjšanju posega na njihove nepremičnine niso želeli skleniti služnostnih pogodb, je bila aprila 2022 na upravno enoto zanje vložena dodatna zahteva za omejitev lastninske pravice.

Postopek razlastitve

Na začetku leta 2023 je, kot so pojasnili na ministrstvu, direkcija za infrastrukturo kot investitor uvidela, da po številnih pravnih manevrih lastnikov oziroma njihovih odvetnikov ne bo mogoče skleniti nikakršnega sporazuma glede pridobitve potrebnih nepremičnin, zato je na Upravno enoto Radovljica naslovila dopis za pospešitev postopkov razlastitve in omejitve lastninske pravice v predmetnih zadevah. Junija letos je direkcija na upravno enoto poslala še splošno zahtevo za končanje odprtih postopkov razlastitve in omejitve lastninske pravice z izdajo odločb o razlastitvi.

Na ministrstvu so spomnili, da so pri predstavitvi projektnih rešitev lastnikom še ne pridobljenih zemljišč in pri iskanju drugih rešitev, ki bi bile zanje sprejemljive, sodelovali tudi predstavniki Občine Bled. Ob tem so poudarili, da imajo veliko dobrih praks iz drugih projektov, kjer je županom uspelo najti dogovor z občani.

"Direkcija je pri iskanju novih projektnih rešitev skušala poiskati kompromisno rešitev z lastniki, vendar ni bilo pozitivnega odziva, sprejemljivega za obe strani," so pojasnili na ministrstvu in dodali, da glede na dosedanje ravnanje ni mogoče pričakovati, da bi še v tem letu lahko pridobili manjkajoča zemljišča. Bodo pa, kot so poudarili, zelo veseli pomoči občine oziroma župana pri rešitvi tega izziva.

Gradnja vstopnega križišča na Betinu, ki predstavlja prvo etapo obvoznice, bo s pridobitvijo uporabnega dovoljenja medtem zaključena v prihodnjem letu. V vmesnem času bo direkcija skušala zaključiti odkupe na naslednji etapi in zaprositi za gradbeno dovoljenje, katerega izdaja bi lahko glede na izkušnje trajala devet mesecev. V prihodnjem letu bo, če v postopku javnega naročanja ne bo zapletov, novelirana tudi projektna dokumentacija.