Golnik ne želi biti več del Mestne občine Kranj. Foto: Sporočilo za javnost/Luka Kotnik/fotoarhiv ZTKK
Golnik ne želi biti več del Mestne občine Kranj. Foto: Sporočilo za javnost/Luka Kotnik/fotoarhiv ZTKK

Severni, pretežno podeželski del Kranja že dalj časa opozarja na to, da mestna občina nanje pozablja. Tako so na začetku leta začeli intenzivno snovati pobudo za odcepitev. "Želimo, da se naše podeželje hitreje razvija. Zdaj je težava v tem, da nismo uslišani in da nobene stvari ne naredimo tako, kot je treba," je dejal krajan Golnika.

V občini, ki bi imela več kot 10.000 prebivalcev in desetmilijonski proračun, bi bilo sredstev dovolj, da bi vse najnujnejše stvari izpeljali v nekaj letih, pravi Barbara Gunčar, ki je dejala, da bi imeli za investicije na leto na voljo štiri milijone evrov, za dva milijona pa računajo, da bi dobili prek evropskih sredstev.

V sredo so svoje argumente predstavili kranjski poslanki SMC-ja Mateji Udovč, ki je, kot pravi, načeloma proti drobitvi občin, a so jo, dodaja, z njimi prepričali, da so njihovi očitki upravičeni in da imajo realno dobre možnosti.

Zato je tudi uradno sprejela pobudo in jo bo predstavila koalicijskim partnerjem v državnem zboru. Če jih ji bo uspelo prepričati, bo kot prvopodpisana sprožila pobudo za razpis posvetovalnega referenduma.

Na Mestni občini Kranj so pobudo označili za nerealno in v škodo vsem prebivalcem Kranja.