Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Da bi zmanjšala pritisk na okolje in domačine, katerih zasebne travnike so polnila parkirana vozila, je občina Jesenice v letu 2021 pilotno izvedla projekt Med narcise z busom. Zapora ceste s kombinacijo organiziranega avtobusnega prevoza se je ob koncih tedna v maju izkazala za pravo pot, zato projekt nadaljuje tudi letos.

Glede na cvetenje narcis je zapora ceste v Planino pod Golico predvidena 13. in 14. maja, 20. in 21. maja ter 27. in 28. maja, ko bo v vas – razen za domačine in lastnike tamkajšnjih zemljišč – mogoče priti le z organiziranim avtobusnim prevozom. Ob deževnem vremenu zapore ceste in avtobusnega prevoza ne bo, zato na občini priporočajo, naj obiskovalci pred obiskom spremljajo spletno in stran na Facebook z imenom Visit Jesenice.

Letos bo kar nekaj sprememb. Za avtobusni prevoz bodo morali obiskovalci na poti proti Planini pod Golico odšteti pet evrov, za otroke do vključno 12. leta pa bo prevoz brezplačen. Za povratno pot iz Planine pod Golico do Jesenic avtobusna vstopnica ni potrebna. Vstopnico bodo obiskovalci lahko kupili z bančno kartico na avtobusnih postajališčih pred vstopom na avtobus, in sicer na postajah Jesenice Občina, Železniška postaja in Zdravstveni dom, ali z gotovino na TIC Jesenice.

Jesenice Občina, Železniška postaja in Zdravstveni dom so tudi edine tri postaje, na katerih bo mogoče vstopiti ali izstopiti z avtobusa, na drugih vmesnih postajališčih pa ti ne bodo ustavljali. Avtobusi bodo vozili med 7. in 19. uro, v intervalih na približno 20 minut, a brez točno določenega voznega reda.

V ceno petih evrov za vstopnico je vključeno tudi brezplačno parkiranje na Jesenicah – tudi letos bo mogoče parkiranje pri Občini Jesenice, v ta namen pa bo enosmerno urejena tudi Skladiščna ulica od trgovine Lidl proti Hidrii.

Avtobusni prevoz do Javorniškega Rovta letos ni predviden, tako da se bodo lahko obiskovalci do Doma Pristava pripeljali z osebnim avtomobilom, zaprta bo le gozdna cesta do Križevca.

Glede na izkušnje iz preteklih let organizatorji pojasnjujejo, da psi na avtobusih niso dovoljeni. Če se bodo obiskovalci na ogled narcis vseeno odpravili v družbi štirinožnih prijateljev, jim priporočajo dve lepi in urejeni pešpoti, po katerih se do rastišč narcis odpravijo neposredno z Jesenic – Staro rudno pot in Gajškovo pot.