Potapljači so odstranjevali tudi tujerodne školjke potujoče trikotničarke. Foto: Spar Slovenija
Potapljači so odstranjevali tudi tujerodne školjke potujoče trikotničarke. Foto: Spar Slovenija

Čistilno akcijo so začeli s pobiranjem odpadkov iz jezera in odstranjevanjem vsiljive tujerodne školjke potujoče trikotničarke, sočasno pa je potekalo tudi čiščenje brežine na 26 lokacijah okoli Blejskega jezera.

V tradicionalni čistilni akciji so potapljači v preteklih letih in desetletjih iz jezera že odstranili velike količine odpadkov vseh vrst. Tudi letos so na čistilno akcijo povabili tako potapljače kot tudi druge ljudi, ki želijo prispevati k varovanju in ohranjanju Blejskega jezera.

V 26. akciji čiščenja dna in obrežja Blejskega jezera je sodelovalo kar 150 prostovoljcev. Predsednik Društva za podvodne dejavnosti Bled Janez Andrejc se je po končanem dogodku zahvalil vsem sodelujočim. "Čistilno akcijo izvajamo že 26 let in veseli me, da je udeležba vsako leto številčnejša. S skupnimi močmi lahko naredimo nekaj dobrega za okolje, naš trud pa je bil tudi tokrat poplačan, saj z vsakim letom v jezeru opažamo manj smeti," njegove besede povzema sporočilo za javnost.

Čiščenje blejskega jezera

Akcijo je pripravilo Društvo za podvodne dejavnosti Bled v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo, Ribiško družino Bled, Občino Bled in Infrastrukturo Bled. Akcijo je prvič podprlo tudi podjetje Spar Slovenija v okviru svoje kampanje Razmišljaj EKOlogično.