V Julijskih Alpah spodbujajo trajnostno mobilnost. Foto: BoBo
V Julijskih Alpah spodbujajo trajnostno mobilnost. Foto: BoBo

Dodatnih linij je še več kot lani, številne so brezplačne, financirajo jih občine in turistične organizacije, pri tem jim pomaga tudi Javni zavod Triglavski narodni park.

Trajnostna mobilnost je za Julijske Alpe, pravi Klemen Langus, ključnega pomena, zato so letos ponudbo še okrepili. "Gre za več kot 30 linij, ki jih organiziramo lokalne skupnosti, razvojne agencije, turizmi, tako da lahko mirno rečem, da je, ob upoštevanju dejstva, da je nekaj tudi javnega prevoza, človek v Julijskih Alpah brez lastnega avtomobila popolnoma mobilen."

Lani so tako prepeljali več kot 150.000 obiskovalcev, to številko pa želijo letos še preseči. Veliko vlogo pri tem bo, pravi Miro Kristan, zagotovo odigralo tudi dejstvo, da mreža ne ponuja samo avtobusnih prevozov. "Ampak imamo na tej hrbtenici med primorskim in gorenjskim delom Julijskih Alp tudi vlak. Po dogovoru s Slovenskimi železnicami se letos uvajajo kolesarjem bolj prilagojeni vlaki v jutranjem in popoldanskem času," je dejal Kristan.

Tudi na Bledu avtobusu, ki bo letos na Pokljuko vozil še pogosteje, pravi Blaž Veber, dodajajo dve novi liniji, eno po okoliških vaseh in drugo, povezavo okoli Blejskega jezera, ki bo vozila vsak dan med 9.00 zjutraj in 21.00 brez premorov in bo brezplačna.

Svojo pot po Zgornjesavski dolini pa danes začenja tudi kranjskogorski turistični avtobus. Po besedah Matjaža Podlipnika bo vozil iz Planice do Mojstrane, obenem pa bodo vozne rede uskladili z brezplačnimi avtobusi, ki bodo vozili v Vrata.

Tudi sicer so sezonski prevozi na celotnem območju med seboj usklajeni, tako da težav pri trajnostnem premikanju po območju Julijskih Alp to poletje ne bi smelo biti.