Vršič. Foto: BoBo
Vršič. Foto: BoBo

Začetek rekonstrukcije ceste je bila sicer načrtovan že s 1. oktobrom, vendar je izvedbo del preprečilo slabo vreme.

Popolna zapora bo vzpostavljena vsak delovni dan med 15. oktobrom in 8. novembrom v času od 7.30 do 17.00. V preostalem času in med konci tedna bo na cesti še naprej vzpostavljena polovična zapora, so sporočili iz Direkcije RS za infrastrukturo.

Obvoz bo v času popolne zapore za vsa vozila možen na relaciji Kranjska Gora–Rateče–Italija–Predel–Bovec, so še navedli na direkciji.

Obnova ceste čez Vršič in ureditev parkirišč na vrhu najvišjega slovenskega prelaza sta se začeli 2. septembra. Kot so takrat sporočili iz direkcije, bodo dela trajala predvidoma do 24. decembra oz. dokler bodo dopuščale vremenske razmere, v tem času pa bodo vzpostavljene delne in občasno tudi popolne zapore.

Gradbena dela tudi aprila in maja 2025

Gradbena dela se bodo v omejenem obsegu izvajala tudi aprila in maja 2025 ter nato po koncu glavne turistične sezone še jeseni do konca leta.

Dela izvaja Gorenjska gradbena družba iz Kranja, s katero je direkcija za infrastrukturo spomladi podpisala pogodbo, skupaj z davkom vredno 2,1 milijona evrov. Rekonstrukcija bo po napovedih končana pred poletno sezono 2026, po njej pa bo na prelazu za osebna vozila predvidoma 92 parkirnih mest.

Prelaz Vršič, ki povezuje Kranjsko Goro in Trento, je priljubljena izletniška točka in izhodišče za planince. Na njem se že dolgo spopadajo s prometnim kaosom, posledično so bila v preteklosti vozila parkirana vsepovsod, tudi na obeh straneh ceste, pogosto ni bilo dovolj prostora niti za interventna vozila. Na vrhu prelaza je na teh neurejenih parkiriščih lahko parkiralo tudi do 350 vozil.