Železniška postaja Nova Gorica pred obnovo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Železniška postaja Nova Gorica pred obnovo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob obisku železniške postaje poudarila, da je to eden večjih projektov v zadnjih letih v tem delu Slovenije, kljub obsežnosti pa poteka v okviru postavljenih časovnih in finančnih omejitev. Dela naj bi bila končana do 8. februarja.

Kot je spomnila ministrica, je delo na gradbišču pred časom za nekaj dni ustavila najdba bomb iz prve in druge svetovne vojne, a je izvajalec del zagotovil, da zamud zaradi tega ne bo.

Da dela potekajo po načrtih, je potrdil tudi župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel. Kot je pojasnil, bo v sklopu projekta najprej končana tako imenovana Super osmica, ki bo delovala kot neuradno vozlišče obiskovalcev in ustvarjalcev v projektu Evropske prestolnice kulture.

V notranjem delu stavbe odkrili freske, večino jih bodo ohranili

V sklopu del pospešeno prenavljajo tudi notranji del stavbe, v katerem pa so odkrili freske, ki jih je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije evidentiral. Po besedah vodje nadzora del na železniški postaji Nova Gorica Sare Resnik bodo večino fresk ohranili, zaradi posodobitve objekta pa ne bodo mogli ohraniti vseh. Kot je pojasnila, restavratorji med delom odkrivajo, da so že ob gradnji te postaje poudarjali povezovanje obeh Goric, prostori postaje pa so služili tudi kot tržnica.

Kaj vse obsega nadgradnja

Nadgradnja novogoriške železniške postaje poleg obnove stavbe obsega nadgradnjo tirnih naprav ter gradnjo novega otočnega in bočnega perona z urejenimi nadstreški, gradijo pa tudi že nov podhod, ki bo povezal Trg Evrope z Novo Gorico.

Na vzhodni strani postaje je predvidena gradnja novega parkirišča z avtobusnim postajališčem. Zgradili bodo tudi novo dostopno cesto do parkirišča, ki se bo z obstoječim cestnim priključkom navezala na Erjavčevo cesto. Nadgradnja vključuje še rušitev obstoječe in gradnjo nove nakladalne rampe za avtovlake ter prenovo signalnih, telekomunikacijskih in elektroinštalacijskih naprav.