Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Hlapi, ki so prišli nad zbiralnike, so se vezali na pitno vodo in prešli v sistem, ugotavlja podjetje Kolektor Sistem, ki je bilo zadolženo za obnovitvena dela na vodarni Močila.

Analize odvzetih vzorcev vode kažejo na onesnaženje s stirenom, ki pa je po zadnjih rezultatih, ki jih je prejela Občina Kanal ob Soči, navzoč samo še na hišnem priključku v naselju Močila. "Čakamo še na nadaljnje meritve, da bi ugotovili, koliko tega stirena je še v vodi. Za uživanje, za kuhanje, za umivanje uporabljamo ustekleničeno vodo," pojasni nekdanji župan Andrej Maffi.

Zdajšnji župan Kanala ob Soči Miha Stegel pa zatrjuje, da se vodarna Močila ne bo uporabljala kot sekundarni vir. Zato pripravljajo interventno povezavo med vodovodom Mrzlek in vodohranom Močila.

Zaradi onesnaženja vodarne in vodovodnega omrežja Močila je napovedana izredna seja občinskega sveta Kanala ob Soči. "Glede opozicije, ki je pa pravzaprav nekako sodelovala pri nastalih razmerah, mislim, da smo prišli do situacije, ko se jasno ve, da je za prebivalstvo primeren vodni vir Mrzlek in da mora biti industrijska cona jasno ločena od drugih vodovodnih sistemov," je glede pobude za sklic nujne seje dejal Stegel.

"V občini imamo sicer 27 vodohranov, vendar se vedno pojavlja na tej relaciji, na Močilah. Človek bi pomislil, da mogoče gre tudi za sabotažo ali kaj podobnega," je eden od pomislekov opozicijske svetnice Desusa Klelije Dolenc.