Foto: Pigac.si/Marko Pigac
Foto: Pigac.si/Marko Pigac

Protipoplavno urejanje Pekrskega potoka se je začelo decembra in bo končano v letu dni. Izvajalec, podjetje Rafael iz Sevnice, bo v sklopu del zgradil tudi zadrževalnik, a morajo pred tem še pridobiti zemljišča, v kar se je dejavno vključila tudi mariborska občina.

"Vsaka investicija, ki se ne izvede, je na škodo samega kraja. Ker pa je protipoplavna zaščita namenjena ljudem, ki tam živijo, pa jim je zelo težko vsiljevati ali jih razlaščati v ta namen, zato se za to nismo odločili. Upam vseeno, da prevlada razum in da se bodo ljudje strinjali ter da bomo lahko zagotovili zemljišča skupaj z direkcijo," je dejal podžupan Samo Peter Medved.

Prav tako je že v gradnji razbremenilnik Rožnodolskega potoka, ki jo izvaja VGP Drava, v načrtu pa sta še ureditvi Radvanjskega in Mrzlega potoka. To bo prispevalo k zmanjšanju poplavne ogroženosti Radvanja, ki je bilo v zadnjih letih večkrat pod vodo.

"Območje pod Pohorjem je, kar se tiče hudournikov, namreč izredno občutljivo. Tam so bile tudi letos velikokrat že težave kot tudi že v preteklosti," je dejal Medved.

Protipoplavni ukrepi v Radvanju so sicer del širšega, z evropskimi sredstvi podprtega projekta direkcije za vode, v okviru katerega bodo ukrepe izvedli še na območju Spodnjega Dupleka, središča Ptuja in Rogoznice. Dela so skupno vredna 34,7 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 28,6 milijona.