Stavba, čeprav spomeniško varovana, je bila dotrajana. Foto: kraji.eu
Stavba, čeprav spomeniško varovana, je bila dotrajana. Foto: kraji.eu

V Senožečah so začeli rušiti nekdanje župnišče oziroma po domače Jančarjevo domačijo, več kot 200 let staro hišo sredi vasi. Dovoljenje za to je v začetku oktobra dalo ministrstvo za kulturo na prošnjo koprske škofije oziroma župnije Senožeče. Stavba, čeprav spomeniško varovana, je bila statično tako dotrajana in poškodovana, da je ogrožala varnost ljudi, odločitev utemeljujejo na ministrstvu. Po načrtu bodo porušili večji del stavbe, pročelje pa naj bi ostalo.

Po skoraj enajstih mesecih, odkar je medobčinski inšpektorat Sežana zaradi nevarne stavbe deloma zaprl cesto skozi Senožeče, bo za nekdanjim župniščem ostal le spomin in del pročelja s kamnitimi jertami ter oboki. Te bo lastnica, trenutno je to še vedno župnija Senožeče, ohranila, saj se - kot pravijo - pri morebitni prenovi lahko znova uporabijo. Ohranitev pročelja je zahteval zavod za varstvo kulturne dediščine iz Nove Gorice.

Do bo nekdanje župnišče končalo tako, je bilo pričakovati, potem ko se občina Divača spomladi ni odločila, da bi ga prevzela v last. Župnija oziroma škofija ga je ponujala brezplačno. Takratni župan Drago Božac je povedal, da občina nima denarja za obnovo - samo utrditev zidov bi stala najmanj 60.000 - ravno tako pa občina ni želela prevzeti odgovornosti za varnost ljudi in zaščito premoženja.

Zdaj se stavba ruši, nevarnost bo torej odstranjena. Župnija oziroma škofija naj bi bila pripravljena parcelo oddati občini. Sedanja divaška županja Alenka Štrucl Dovgan pravi: " Če bi bila škofija še pripravljena odstopiti stavbo, zdaj porušeno do določene faze, potem bomo o tem še razmišljali, ker je zraven tudi krajevna skupnost, ni parkirišč in bi bilo prav, da bi tisti prostor občina prevzela."
Po napovedih Štrucl Dovganove bodo o tem odločali na občinskem svetu, predvidoma januarja.

Irena Cunja, Radio Koper