Zaradi zakonitosti ponudbe in povpraševanja so študenti pogosto primorani vzeti tisto, kar jim je pač ponujeno. Foto: BoBo
Zaradi zakonitosti ponudbe in povpraševanja so študenti pogosto primorani vzeti tisto, kar jim je pač ponujeno. Foto: BoBo

K zasebnemu projektu družbe Grafist so pristopili v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP), kjer upajo, da bodo k investiranju spodbudili tudi druge zasebnike, hkrati pa postavili bivanjski standard za študentske nastanitve.

"Univerza na Primorskem ima v javnih domovih zgolj 226 postelj," je pojasnil predsednik ŠOUP-a Seit Demiri. Dodal je, da čeprav je novi dom v središču Kopra z 69 ležišči v 34 garsonjerah le kaplja v morje glede na potrebe študentov, je projekt po drugi strani spodbuda zasebnikom, da bi sami začeli več vlagati v študentske nastanitve.

Država zasebnim ponudnikom študentskih nastanitev nameni 32 evrov mesečno na študenta, hkrati pa ni nikakršnega nadzora nad bivanjskim standardom, je kritičen Demiri: "V preteklosti smo se srečali s primeri, ko so zasebniki oddajali prenovljene kleti, ki niso bile primerne za bivanje." Zaradi zakonitosti ponudbe in povpraševanja pa so bili študenti primorani vzeti tisto, kar jim je bilo pač ponujeno.

"S študentskim domom Villa Domus pa želimo vsem nadaljnjim investitorjem oz. tudi zasebnikom, ki oddajajo nastanitvene zmogljivosti, sporočiti, kaj je standard za študenta," je poudaril predsednik ŠOUP-a.

Do oktobra bo vse nared
Dvoposteljne garsonjere so opremljene z majhno kuhinjo, spalnico in kopalnico, študenti pa bodo za namestitev plačevali 190 evrov na mesec. V poletnem času bo dom služil kot hostel.

Pogodbo z Grafistom sicer še usklajujejo, vendar na ŠOUP-u razen upravljanja z nastanitvenimi zmogljivostmi ne želijo imeti nobenih večjih finančnih obveznosti, tako da gre vsekakor za vzdržen projekt, je prepričan Demiri.

Trenutno v domu manjka še pohištvo, treba pa je tudi še zaključiti določena manjša dela. Demirija pa glede na trenuten potek del ne skrbi, da do 1. oktobra ne bi bilo vse nared za nastanitev študentov.