Shematičen prikaz poteka nove državne ceste. Foto: Ministrstvo za naravne vire in prostor
Shematičen prikaz poteka nove državne ceste. Foto: Ministrstvo za naravne vire in prostor

Pristojno ministrstvo je državni prostorski načrt za odsek državne ceste od priključka Slovenj Gradec - jug do Dravograda z obvoznicami, ki je del tretje razvojne osi, javno razgrnilo med 10. junijem in 12. julijem letos, v tem času pa so zainteresirani lahko podajali pripombe in predloge. "Po pregledu vsebine pripomb in analizi bo mogoče ugotoviti, v kolikšnem času bodo lahko podani odgovori nanje," so pojasnili na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Med drugimi je pripombe podala Mestna občina Slovenj Gradec, ki jih je na dveh sestankih uskladila tudi z vaškimi skupnostmi Pameče - Troblje, Šmartno, Legen, Gradišče ter mestno četrtjo Legen - mesto, so pojasnili na občini.

Precej občanov nekaterim predlogom iz predstavljenega načrta nasprotuje, predvsem ocenjujejo, da so predvideni posegi pregrobi. Razmeroma visoko je tudi število objektov, načrtovanih za rušenje. Teh je na celotnem odseku skupno 68, večinoma stanovanjskih, nekaj pa je tudi poslovnih.

Nekateri občani slovenjgraške občine so v znak nasprotovanja določenim predlaganim rešitvam prispevali tudi svoje podpise. Skupno so prebivalci Pameč zbrali okoli 640 podpisov, prebivalci Legna pa skoraj 800, skupaj torej več kot 1400.

Prebivalci Legna so že ob predstavitvi prvih osnutkov pred več kot desetletjem predlagali pokriti vkop hitre ceste na planoti Legen. Pri tem vztrajajo tudi danes, zahtevajo pa predor ali najmanj pokriti vkop.

Javno razgrnjeni načrt namreč predvideva pokriti vkop samo v delu od viadukta skozi gozd, medtem ko v večjem delu čez planoto Legen hitra cesta ostaja odkrita vse do predora Gradišče. Prebivalci Legna poudarjajo, da niso proti hitri cesti, nasprotujejo pa njeni izvedbi na predvideni način.

Kot zagotavljajo na ministrstvu za naravne vire in prostor, bodo pripombe občanov z Legna in krajevne skupnosti Pameče - Troblje preučili in obravnavali enako kot vse druge pripombe. "Po proučitvi in morebitnih dodatnih preveritvah bodo sprejeta stališča, tudi o morebitnih optimizacijah rešitev," napoveduje ministrstvo.

Na podlagi stališč do predlogov in pripomb javnosti bo sledila izdelava predloga državnega prostorskega načrta. Po uskladitvi z nosilci urejanja prostora in po končanju postopka celovite presoje vplivov na okolje bo ministrstvo predlog načrta posredovalo v obravnavo in sprejetje vladi.

Točen datum sprejetja uredbe o državnem prostorskem načrtu pa je po navedbah ministrstva ta trenutek težko napovedati. Sprejetje je namreč "odvisno od načina in obsega upoštevanja pripomb javnosti, posledično morebitnih optimizacij rešitev in usklajevanj z nosilci urejanja prostora".