Splošna bolnišnica Slovenj Gradec. Foto: BoBo
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec. Foto: BoBo

Imenovanje prokuristke Simone Potočnik je predlagal svet zavoda, soglasje pa je danes podala še vlada.

Svet SB-ja Slovenj Gradec se po besedah predsednika sveta bolnišnice Primoža Stošickega trudi za stabilizacijo poslovanje bolnišnice. Eden od ukrepov je vključitev prokuristke v poslovodstvo. S tem želijo razširiti nabor ljudi, ki bodo poslovanje bolnišnice skušali usmeriti v pozitivno smer. Naloga prokuristke bo poleg skrbi za poslovni uspeh zavoda tudi "uravnoteženje poslovnih, pa tudi strokovnih interesov".

Slovenjgraška bolnišnica se namreč že nekaj časa spoprijema z negativnim poslovanjem in finančnimi težavami. Letno poročilo bolnišnice za lani kaže, da je bolnišnica leto sklenila s 3,9 milijona evrov primanjkljaja ob realiziranih 64,8 milijona evrov prihodkov.

Direktorja ne bo še tako kmalu

Ob tem bolnišnica že nekaj časa išče novega direktorja, saj je Janez Lavre, ki je bolnišnico vodil večino časa od leta 2007, na začetku februarja podal odstop s tega mesta.

Na maja objavljen razpis za direktorja sta se prijavila dva kandidata, in sicer aktualni v. d. direktorja Ksandi Javornik ter zdravnik Vladimir Topler, ki je edino koroško bolnišnico v preteklosti že vodil. A svet slovenjgraške bolnišnice na seji 1. julija novega direktorja ni imenoval, saj nobeden od dveh kandidatov ni prejel zadostnega števila glasov. Razpis bodo zato ponovili.

Na vprašanje, zakaj z imenovanjem prokurista niso počakali do izbire novega direktorja, je Stošicki odgovoril, da bo postopek izbire direktorja trajal še nekaj časa. "Situacija pa je takšna, da je potrebno čimprejšnje ukrepanje, in to je bila najhitrejša pot," je poudaril.

Soglasje k podelitvi prokure podala vlada

Svet je o podelitvi prokure glasoval na dopisni seji, ki se je končala v sredo, sklepe pa so sprejeli v četrtek. Danes je soglasje k podelitvi prokure v SB-ju Slovenj Gradec podala še vlada. "Prokuristka Simona Potočnik je imenovana za nedoločen čas in zastopa zavod skupaj z direktorjem zavoda. Soglasje k podelitvi prokure začne veljati 9. avgusta 2024," so po dopisni seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Simona Potočnik je po besedah predsednika sveta slovenjgraške bolnišnice izkušena na poslovnem področju v zdravstvu. "Verjamemo, da bo s svojim znanjem in kompetencami pozitivno pripomogla k poslovanju," je zatrdil. Na vprašanje, kdo je predlagal ukrep imenovanja prokurista v SB-ju Slovenj Gradec, pa je Stošicki odgovoril, da so se člani sveta o tem pogovarjali že dalj časa.

Gre sicer za drugi primer imenovanja prokurista v katerem od slovenskih javnih zdravstvenih zavodov. Prvi zavod s prokuristom je Onkološki inštitut Ljubljana, kjer pa je direktor Andraž Jakelj kmalu po imenovanju prokuristke podal odstop, inštitut bo vodil še do konca tega meseca. V primeru Onkološkega inštituta predsednik tamkajšnjega sveta zavoda Tomaž Slana kot razlog za imenovanje prokuristke ni navajal slabega poslovanja, pač pa "krepitev vodenja".