Kriminalisti še vedno iščejo vzroke požara v Levjem dvorcu. Foto: Goran Rovan
Kriminalisti še vedno iščejo vzroke požara v Levjem dvorcu. Foto: Goran Rovan
Poleg avtomobilov je uničenih tudi nekaj stanovanj. Foto: Goran Rovan
Stanovalci so še vedno zaskrbljeni in pretreseni. Foto: Goran Rovan
Vzrok požara v Levjem dvorcu še nepojasnjen

Poročali smo že, da je v nedeljo nekaj po polnoči zagorelo v garažah večstanovanjskega kompleksa Levji dvorec na Rimski cesti v Trebnjem. Ogenj je povsem uničil 16 osebnih vozil, nekaj pa jih je bilo delno oziroma močno poškodovanih. Čeprav ogenj ni zajel stanovanj, je zaradi velike vročine uničenih tudi nekaj le teh, v druga pa so prišli dim in saje. Ponekod sta uničeni tudi električna in plinska napeljava, tako da je del stanovanjskega bloka še danes brez elektrike, vode, plina in ogrevanja.

Vinko Ribič, poveljnik Civilne zaščite občine Trebnje, ocenjuje, da je nastala velika škoda, in dodaja: "Na hitro ocenjeno menimo, da je škode vsaj za 500 tisoč evrov. Uničeno je marsikaj, tudi stanovanjski prostori. Vendar za zdaj nihče izmed stanovalcev še ni izrazil želje, da mu pomagamo pri nastanitvi. So se sami organizirali prek svojih sorodnikov in prijateljev. Policija še vedno opravlja ogled, saj je zahteven, čakamo pa tudi na poročilo upravnika zgradbe, kakšna je nastala škoda oziroma ali bo sploh ta še primerna za bivanje."

Zgradbo bi morali danes pregledati še strokovnjaki za statiko in podati svoje poročilo oziroma strokovno mnenje. Stanovalci, ki imajo poškodovana stanovanja, so se že včeraj preselili k sorodnikom, drugi so se lotili čiščenja, vsi pa so zaradi požara še vedno pretreseni in zaskrbljeni, saj večina stanovanj in avtomobilov ni imela zavarovanih proti požaru.

Jožica Gerden pravi: "Zaradi požara že dva dni ne morem spati, dajejo me živci, zato uživam tablete. Še danes ne morem verjeti, kaj se nam je zgodilo. Česa takšnega v svojem življenju še nisem doživela, čeprav sem stara že 70 let. Kaj takega sem videla le v kakšnem filmu." Stanovanje Jožice Gerden sicer ni poškodovano. Tudi njena soseda Saša Kos in njen partner sta imela veliko srečo, da ni ogenj zajel še njunih avtomobilov. Kljub temu sta oba pretresena. Saša pojasnjuje: "Strašna tragedija nas je prizadela, stanovalci so se razbežali. V bloku D, v bloku C ni nobenega več. Tam so vse napeljave zgorele, uničeni sta kanalizacija, električna napeljava, v stanovanjih ni plina za ogrevanje. Res prava groza!"

Prizadetim so pomoč ponudili tako na centru za socialno delo kot Rdečemu križu. Teja Radelj, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Trebnje, zatrjuje: "Mi smo pripravljeni pomagati vsem tem oškodovancem. Lahko se obrnejo in pridejo k nam po materialno pomoč, se pravi po hrano, po obleko in tudi kakšne položnice lahko plačamo, da jim pomagamo v teh trenutkih. Doslej se na nas ni še nihče obrnil, verjetno so še v šoku, verjamemo pa, da bomo lahko marsikomu pomagali." Tudi na trebanjski občini zagotavljajo, da bodo vsem, ki si sami ne bodo našli nadomestnih stanovanj, skušali pomagati in jim ta stanovanja tudi začasno zagotoviti.

Za MMC Goran Rovan

Vzrok požara v Levjem dvorcu še nepojasnjen