Janković je dejal, da v prireditvah v krajinskem parku noben mestni svetnik ni videl nobene težave. Foto: BoBo
Janković je dejal, da v prireditvah v krajinskem parku noben mestni svetnik ni videl nobene težave. Foto: BoBo

"Moja zgodba je zelo preprosta. Magnifico je dobil isto možnost, kot so jo imeli drugi. Ponosen sem na to, da je moj prijatelj, ampak to ne pomeni, da bom v neki lažni politični nevtralnosti zanikal svoje prijateljstvo," je Zoran Janković dejal na redni novinarski konferenci. Po njegovih besedah je bila razprava o tej točki pričakovana, saj "kjer koli se pojavi župan, temu nasprotujejo".

Opozicijski svetniki so sicer vsak po svoji razpravi zapustili sejo in obstruirali glasovanje o spremembah in dopolnitvah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. "Njihov odhod je njihova pravica," pa je v torek povedal Janković.

Svetniki so spremembo odloka potrdili s 24 glasovi za in nobenim proti. "Pri tem je manjkalo pet naših mestnih svetnikov zaradi dopustov, se pravi, če bi bili vsi prisotni, predvidevam, da bi bil rezultat 29 za, nič proti," je prepričan župan.

Razprava je bila burna, svetniki so med drugim opozorili, da je sprememba odloka nezakonita. Janković pa je danes povedal, da je ob razpravi popolnoma miren iz več razlogov, eden od teh je, da so pred sedmimi leti pred razglasitvijo krajinskega parka opravili dvomesečno javno razpravo in dobili mnenje zavoda za varstvo narave in zavoda za gozdove.

Svetnica Vesne Jasminka Dedić je sicer na seji napovedala tudi vložitev predloga za občinski referendum. "Napoved referenduma je absolutno njihova pravica, imajo vse možnosti, da se tega lotijo," je komentiral in dodal, da imajo tudi vse možnosti, da se obrnejo na sodišče.

"Tako ne vidim nobenih težav, mi smo svoje opravili, sprejeli. Kaj bo naredil Magnifico, bo njegova odločitev, z njim nisem govoril," je še povedal Janković in ponovil, zakaj so se odločili za spremembo odloka, ter omenil prireditve na Rožniku pred 1. majem in ob njem, študentski Pohod na Rožnik, Taborniški Feštival ob Jakopičevem drevoredu, DM tek za ženske na območju sankališča in območje rekreacijskega centra Mostec. "Tam mislimo narediti parkirišče. Potem bomo zaprli dovoz do gostilne in skakalnice ter ga dovolili le tistim, ki ga potrebujejo, in dostavi," je še dejal o območju Mosteca.

Janković je dodal, da v teh prireditvah v krajinskem parku noben mestni svetnik ni "videl nobene težave". Prav tako po njegovih besedah tem prireditvam niso nasprotovali Mladi za podnebno pravičnost, ki zdaj nasprotujejo koncertu Magnifica.

Organizatorji koncerta čakajo na odločitev pristojnega ministrstva

Vodja produkcije pri Magnificu Domen Banovec je v odzivu na spremembe občinskega odloka dejal, da za zdaj ne dajejo izjav.

Organizatorji Magnificovega koncerta v Tivoliju, ki je napovedan za 31. avgust, sicer še čakajo odločitev ministrstva za naravne vire in prostor. Tam so potrdili, da so zadevo prejeli v reševanje prejšnji teden in da bodo predvidoma o njej odločili še ta mesec.

Z zavoda za varstvo narave pa so sporočili, da bodo odlok preučili, ko bo objavljen v uradnem listu, in da bodo, ko ga bodo preučili, po potrebi ustrezno ukrepali. Glede spremenjenega odloka pa so pojasnili, da kot pritožbeni organ odločajo na podlagi predpisov, ki so veljali v času odločitve zavoda za varstvo narave, zato sprejem odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib na odločanje ministrstva kot pritožbenega organa ne vpliva.

Glede inšpekcijskega nadzora na zavodu, ki je ugotovil nepravilnosti, pa so na zavodu odgovorili, da so večji del nepravilnosti odpravili, preostale pa bodo odpravili v najkrajšem mogočem času.