Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je zelena oaza sredi Ljubljane, ki jo številni meščani in obiskovalci izkoriščajo za oddih in rekreacijo. Foto: BoBo
Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je zelena oaza sredi Ljubljane, ki jo številni meščani in obiskovalci izkoriščajo za oddih in rekreacijo. Foto: BoBo

Tivoli je osrednji park v Ljubljani, ki se z Rožnikom in Šišenskim hribom povezuje v 459 hektarjev velik krajinski park, ki je bil leta 1984 ustanovljen in s posebnim odlokom zavarovan zato, da se na tem območju ohranijo naravne vrednote, biotska raznovrstnost, krajinska pestrost in naravni procesi.

Na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli bodo ob 40. obletnici ustanovitve krajinskega parka v torek odprli razstavo fotografij Ohranjamo naravo sredi mesta. Razstava, ki bo na ogled do 11. avgusta, bo skozi vse letne čase prikazala življenje v parku in obiskovalce, ki tam iščejo svoj mir, oddih od vsakdanjega stresa in stik z naravo, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana.

Ta in prihodnji teden, natančneje 11. in 12. ter 17. in 18. julija, bodo pod vodstvom upravljavca parka, javnega podjetja Voka Snaga, ter Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije potekali tudi vodeni sprehodi po parku. Na posamezen sprehod se je treba prijaviti, saj je število mest omejeno.

Tudi prenova rastlinjaka v Tivoliju, v okviru katere so prenovili notranjost in zagotovili varnejše razmere za obiskovalce, se počasi končuje. V rastlinjaku bo poleg vsebin Botaničnega vrta Ljubljana tudi sedež službe za upravljanje krajinskega parka.

V barve krajinskega parka in geslo Ohranjamo naravo sredi mesta so ob 40. obletnici obenem odeli avtobus LPP-ja na liniji 18.

Polemike glede Magnificovega koncerta

Sorodna novica Omejitev prireditev v Tivoliju in na Rožniku na pet lokacij. Opozicija obstruirala sejo.

Obletnica sicer poteka ob polemiki glede koncerta glasbenika Magnifica v Tivoliju. Zaradi nesoglasij med Zavodom za varstvo narave, ki ni podal soglasja za prireditev, in mestno občino je mestni svet spremenil odlok o krajinskem parku in možnost izvedbe prireditev v njem izrecno predvidel na petih lokacijah.

Ali bo Magnificov koncert konec avgusta izpeljan v Tivoliju ali kje drugje, še ni dokončno jasno, je pa ljubljanski župan Zoran Janković zaradi naklonjenosti izvedbi glasbenega dogodka na območju krajinskega parka deležen ostrih kritik v delu javnosti.