Novi P+R bo končna postaja linij 7 in 27. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Novi P+R bo končna postaja linij 7 in 27. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Na novinarski konferenci župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića je namestnik direktorja Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) Rok Vihar pojasnil, da bo na novem parkirišču P+R veljal enak sistem kot na drugih. "Celodnevno parkiranje bo stalo 1,30 evra, kar vključuje dve brezplačni vozovnici za uporabo javnega potniškega prometa," je dejal.

Z odprtjem parkirišča bodo ukinili linijo LPP 7 L, ki je med prometnimi konicami vozila do Letališke ceste, saj bo do tam po novem ves dan vozila linija 7. S tem bodo še dodatno izboljšali povezavo z vzhodnim delom nakupovalnega središča BTC City, je poudaril Vihar.

Spreminja se tudi trasa linije 27. Na območju BTC Cityja bo preusmerjena tako, da bo vozila naravnost po Ameriški ulici, nato pa nadaljevala po Italijanski ulici, Latinskem trgu in Letališki cesti do končnega postajališča. "Ta sprememba bo potnikom občutno skrajšala potovalne čase," je poudaril.

Novi P+R bo končna postaja linije 7 in 27

Obe omenjeni liniji bosta tako imeli končno postajališče na novem parkirišču P+R, kar bo uporabnikom omogočilo še lažji dostop do javnega prevoza, so prepričani v LPP-ju.
Novosti bodo od 2. septembra tudi na nekaterih drugih linijah LPP. Linija 23 bo v celoti delovala po sistemu prevoza na klic, ta storitev pa bo v določenih terminih na voljo tudi na linijah 10, 16 in 26.

Storitev prevoza na klic bo potnikom na voljo vsak delovni dan po vnaprej objavljenem voznem redu. Vstopali in izstopali bodo lahko na avtobusnih postajališčih, vendar bodo morali storitev po telefonu naročiti vsaj dve uri pred načrtovanim odhodom po voznem redu.

Ob naročilu storitve bodo morali prometniku LPP sporočiti število potnikov, termin potovanja ter vstopno in izstopno postajo. Med vožnjo bodo ob predhodno naročeni storitvi omogočeni tudi vstopi drugih potnikov na postajališčih. Cena te storitve je enaka kot pri običajni vožnji in stane 1,30 evra.

Številne prometne ceste delno zaprte, a naj bi se dela počasi zaključila

Med pomembnejšimi ljubljanskimi cestami, ki zaradi del ostajajo vsaj delno zaprte, so Dunajska, Ižanska, Jurčkova, Linhartova, Vilharjeva in Zaloška, je za TV Slovenija poročala Urša Savnik. "Za vse predvidene ceste, razen seveda Dunajska, ki bo trajala dlje, se v bistvu konec jeseni praktično naj bi dela zaključevala," je pojasnila Maja Žitnik z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet na MOL-u. Na Rakovi Jelši je večje območje, kjer se popolne zapore selijo iz ulice v ulico.

Razburja sprememba prometne ureditve v Šiški

Do spremembe prometne ureditve je prišlo tudi v Šiški. "Preureditev se je zgodila na način, da smo spremenili prometno signalizacijo, postavili hitrostne ovire, zelene otoke, sledi pa še zasaditev dreves in pa, kot sem omenila, zaris parkirnih mest /.../. V mesecu septembru se bodo postavljali parkomati, kar pomeni, da bo območje postalo tudi plačljivo. Gre za tretjo cono, odločeno po našem odloku, kar pomeni, da je cena parkiranja 0,50 evra," je po poročanju TV Slovenija razložila Maja Žitnik.

Kakšne so razmere v ljubljanskem prometu