Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Število ponudnikov subvencionirane študentske prehrane se je sicer drastično zmanjšalo v času epidemije, od začetka leta 2020 za več kot četrtino, Študentsko organizacijo Slovenije skrbi nadaljnje poslabšanje razmer.

Drastično zmanjšanje možnosti izbire uravnotežene in dostopne študentske prehrane na primernih lokacijah študentje močno občutijo. Lokali, ki še ponujajo študentsko prehrano, so prezasedeni, čutita se tudi poslabšanje kakovosti prehrane in enoličnost ponudbe.

Eden od razlogov za prekinitev pogodb je prenizka skupna vrednost obroka, ki je že od leta 2007 postavljena na sedem evrov. Nekateri ponudniki zato ob dodatnih podražitvah ne morejo zagotoviti primerne ponudbe. Takšen je primer je ljubljanski lokal Cantina Mexicana. Na nižanje števila ponudnikov je sicer močno vplivala tudi epidemija. Kadra je premalo, pogosti so stečaji podjetij in prenosi lastništva lokala.

"Študentskih bonov žal to leto nimam, ker sem prevzela picerijo Piramida in moram čakati eno leto, da lahko dobim odobritev za študentske bone," je povedala Petra Mihajlovič iz Pizzerije Piramida.

Študentska organizacija Slovenije si sicer prizadeva, da bi v prihodnjem razpisu ministrstva za delo, ki izbere primerne ponudnike, dvignili skupno ceno subvencioniranega obroka. Objavo razpisa ŠOS sicer pričakuje že od prejšnjega petka.

Po besedah Matica Bera s ŠOS-a je bil pred kratkim sprejet tudi zakon o urejanju položaja študentov, "ki je dvignil subvencijo z letom 2023. Subvencija trenutno znaša 2,82 evra, z letom 2023 pa bo 3,5 evra," je dejal.

Z dvigom subvencije in skupne cene obroka bi lahko po njegovih besedah sistem znova postal privlačen za ponudnike, pa tudi za študente. Z ministrstva za delo so sicer sporočili, da država na odločitev ponudnika o prijavi na javni razpis nima nikakršnega vpliva. Ob tem ocenjujejo, da je ponudnikov trenutno dovolj za zagotavljanje primerne študentske prehrane.