Adriafin obvladuje Vinakoper, kar je jedro nesoglasij med družbama. Foto: BoBo
Adriafin obvladuje Vinakoper, kar je jedro nesoglasij med družbama. Foto: BoBo

Direktor Adriafina Miran Kraševec je odstop ponudil že konec leta 2014, češ da ne uživa zaupanja, a novega direktorja niso imenovali do letošnjega marca, ko mu je potekel mandat. Luka je nato v sredini marca za direktorja Adriafina predlagala Aleša Markežiča, vodjo finančne službe. Markežiča je sodišče potrdilo, Istrabenz, ki je znova predlagal Kraševca, pa se je pritožil. Pred kratkim je sodišče na prvi stopnji pritrdilo Luki, a se je Istrabenz znova pritožil. Epiloga še ni.

Istrabenz prodaja svojo polovico Adriafina, Luka, ki ima v lasti drugo polovico in predkupno pravico, pa želi obdržati svoj delež in s tem tudi Vinakoper. Čeprav je SDH zahteval, naj odproda naložbo, ker gre za posel, ki ni povezan z dejavnostjo pristanišča, v Luki menijo, da gre za dobro naložbo.

Medtem se je na Istrabenzovo ponudbo oglasilo že nekaj kupcev, med njimi koprska Marjetica, tedaj še Komunala, ki je ponudila 2,5 milijona evrov, sicer pa naj bi se za koprsko vinsko klet zanimali še trije resnejši ponudniki.

V Istrabenzu že od novega leta podaljšujejo rok za oddajo zavezujočih ponudb, ker naj bi interesentom posredovali dodatne podatke o poslovanju Adriafina. V koprski vinski kleti, ki zaposluje 95 ljudi, so občutili trenja zaradi lastniških interesov, a na to, kdo bo njihov novi lastnik, nimajo vpliva.