Odvoz odpadkov bo v Mariboru dražji za skoraj 40 odstotkov. Foto: Radio Maribor/Rat Dejan
Odvoz odpadkov bo v Mariboru dražji za skoraj 40 odstotkov. Foto: Radio Maribor/Rat Dejan

Podražitev storitev je nujna za stabilno poslovanje podjetja, je pojasnil župan Saša Arsenovič, svoj del odgovornosti za nastale težave pa bodo morali prevzeti tudi nadzorniki in direktor javnega komunalnega podjetja.

Mariborski svetniki so po burni razpravi s 25 glasovi proti 12 soglašali, da bo odvoz 120-litrske posode za mešane odpadke dražji za skoraj štiri evre, 240-litrske pa za sedem evrov.

"Ta cena je še vedno pod 14 evrov. V primerljivih mestih se giblje med 16 in 19 evrov," je pojasnil mariborski župan. Kritike opozicije o prevalitvi bremena zaradi slabega poslovanja Snage na prebivalce niso bile uslišane.

Snaga zadnja tri leta v okviru gospodarske javne službe posluje negativno, lani je pridelala kar 1,4 milijona evrov izgube. Dejstvo je, da mestna politika kar 13 let ni bila naklonjena poviševanju cen, a kot pravi župan Arsenovič, svoj del odgovornosti nosita tudi nadzorni svet, ki bo zamenjan na hitro sklicani skupščini, in direktor Cveto Žalik.

Glede na Žalikovo izjavo, da nima težav glede odstopa, pričakujem, da se bo držal obljube in da ne bomo čakali na skupščino novih nadzornikov, je še dodal Arsenovič.

Svetniki so Arsenoviču še naložili, da sproži postopek izredne zunanje revizije dela uprave Snage za zadnja tri leta, ob morebitnih ugotovitvah nepravilnosti pa zoper odgovorne sproži ustrezne odškodninske in kazenske postopke.

Podražitev odvoza smeti v Mariboru