Škoda bo večmilijonska. Foto: TV Slovenija
Škoda bo večmilijonska. Foto: TV Slovenija
Sorodna novica Slovenijo prešla fronta s hudimi nalivi, sunki vetra in točo. Največ škode na Dolenjskem.

Ob vsakem malo večjem nalivu imajo na mariborskem letališču poplavo, in nič drugače ni bilo v ponedeljek. "Voda je spet prišla skozi vsa nadstropja, skozi streho, skozi izolacijo," je pojasnil vodja projekta upravljanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor Smiljan Kramberger.

Vrednejše naprave, sicer nujne za delovanje letališča, so že pred mesecem pospravili na suho, a čistilno akcijo je vsakič treba ponoviti. "Sposodili smo si tri ali štiri vodne sesalce, imamo razne metle, smetišnice, za sneg lopate, tudi s samokolnicami vodo ven vozimo," je povedal Kramberger. Za lovljenje vode postavljajo številne posode.

Mariborsko letališče je prvič zalilo v začetku prejšnjega meseca, ko si je škodo ogledalo tudi vodstvo ministrstva za infrastrukturo. Takrat je bilo rečeno, da bodo k sanaciji pristopili v najkrajšem času. "Delamo vse, da ga čim prej odpremo za nujne zadeve," je tedaj dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh.

A ker se lastnik – država – popravila strehe še ni lotila, ta še naprej zamaka. "Naredili smo vse, kar smo lahko, da smo zaščitili. Zdaj pa je to v rokah lastnika, ki mora vse to urgentno narediti. Bi moral že narediti. Zakaj se to še ni naredilo, ne vem," še pravi Kramberger.

Po laičnih ocenah bo sanacija strehe in škoda na dragi letališki opremi, odvisno, koliko je ta poškodovana, zagotovo večmilijonska.

Letališče Maribor pod vodo