Dispečerski center zdravstva, ki bo eden od dveh načrtovanih v okviru nove organizacije nujne medicinske pomoči v Sloveniji, bo na mariborskem Trgu Leona Štruklja po načrtih ministrstva za zdravje začel delovati jeseni. Foto: BoBo
Dispečerski center zdravstva, ki bo eden od dveh načrtovanih v okviru nove organizacije nujne medicinske pomoči v Sloveniji, bo na mariborskem Trgu Leona Štruklja po načrtih ministrstva za zdravje začel delovati jeseni. Foto: BoBo

Dispečerski center zdravstva, ki bo eden od dveh načrtovanih v okviru nove organizacije nujne medicinske pomoči v Sloveniji, bo na mariborskem Trgu Leona Štruklja po načrtih ministrstva za zdravje začel delovati jeseni. "Sredstva za njegovo delovanje so bila že zagotovljena z aneksom št. 1 k splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2015," so poudarili na ministrstvu za zdravje. Sprva je bila tam načrtovana nova Umetnostna galerija Maribor (UGM), ki že več desetletij čaka na ustreznejše prostore.

Mariborska občina je sicer ministrstvu za zdravje predlagala vrsto drugih lokacij v mestu, med drugim prostore Gasilske brigade na Cesti proletarskih brigad, prostore Karantene, nekdanje prostore centra za socialno delo in nekdanje prostore višje šole za gostinstvo in turizem, vendar ji ga očitno ni uspelo prepričati.

"Ministrstvo za zdravje si je skupaj s predstavniki občine poleg navedenih ogledalo še dodatne predloge prostorov, kjer bi se potencialno lahko umestil dispečerski center. Ugotovljeno je bilo, da nobena izmed predlaganih lokacij ni primerna, skoraj vse zaradi neustreznosti prostorov oziroma neizpolnjevanja zahtev, ki jih morajo prostori za dispečerski center izpolnjevati," so pojasnili na ministrstvu.

V UGM-ju ob tem znova pozivajo, da se projekt novega UGM-ja obravnava kot prioritetni investicijski projekt. V SMC-ju so na nedavni novinarski konferenci, ki jo je na Trgu Leona Štuklja priredil UGM, izrazili mnenje, da je mogoče v objekt SDK-ja umestiti tako dispečerski center kot galerijo. Direktorica UGM-ja Breda Kolar Sluga je tedaj opozorila, da je takšna ponudba "nestrokovna in povsem neresna do naše dejavnosti".

Z lokacijo na Trgu Leona Štuklja po poročanju Večera niso zadovoljni niti v sedanjem mariborskem dispečerskem centru. "Žalosti nas, da nas niso vprašali za mnenje. Glede na to, da so vse službe v sistemu zaščite in reševanja v Mariboru na Cesti proletarskih brigad 21, se nam zdi, da je to ustreznejša lokacija. Tukaj je tudi zgrajena komunikacijska struktura," je povedal glavni zdravstvenik enote nujne medicinske pomoči v mariborskem zdravstvenem domu Aleksander Jus.

Mariborska občina: Gre za državni projekt
Na občini z dokončno odločitvijo ministrstva še niso seznanjeni. Poudarjajo, da je dispečerski center državni projekt, objekt SDK-ja pa v državni lasti, zato so možnosti občinskega posredovanja omejene. "Za UGM se bo našla rešitev, želimo pa si, da bi to naredili v dialogu in sodelovanju. Država bi lahko prisluhnila lokalnim potrebam in dispečerski center umestila v več nezasedenih prostorov v mestu, ki so v njihovi lasti," so navedli na občini.

Ljubljanski dispečerski center bo v UKC-ju
V Ljubljani bo dispečerski center umeščen v objekt urgence Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in bo po napovedih ministrstva za zdravje začel delovati predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta. Tudi zanj naj bi bila sredstva že zagotovljena. Poleg omenjenih že deluje satelit v Izoli, ki bo organizacijsko sodil pod okrilje ljubljanskega dispečerskega centra.