Minister Virant meni, da okoliščine imenovanja Mojca Kucler Dolinar
Minister Virant meni, da okoliščine imenovanja Mojca Kucler Dolinar "zbujajo dvome v odprtost in transparentnost postopka". Foto: BoBo
Ponovljen razpis za načelnika UE Ljubljana

"Okoliščine imenovanja so bile neskladne z običajno prakso in vzbujajo dvome v odprtost in transparentnost postopka," je svojo odločitev pojasnil Virant. Kucler Dolinar je bila namreč imenovana dva dni pred prenehanjem funkcije vlade Janeza Janše, službo načelnice pa bi morala nastopiti z 2. oktobrom, več kot sedem mesecev po imenovanju.

Za zagotovitev profesionalnega, politično nevtralnega, prijaznega in učinkovitega delovanja upravne enote Ljubljana je primerno ponoviti postopek izbire načelnice oziroma načelnika in tako zagotoviti povsem odprto konkurenco, je v izjavi za javnost še zapisal Virant.

Ob tem je pojasnil, da je Kucler Dolinarjevo o svoji odločitvi obvestil v telefonskem razgovoru in ji tudi ponudil drugo ustrezno delovno mesto v okviru ministrstva za notranje zadeve. "Na njeno željo ji bo odločba o razrešitvi vročena na delovnem mestu načelnice," je zapisal.
Kucler Dolinarjeva odločbe o razrešitvi še ni prejela. Odločbo in vprašanje razrešitve namerava komentirati takrat, ko bo odločbo prejela in preučila. "Ponovno poudarjam, da je bil postopek razpisa za načelnika UE Ljubljana in mojega imenovanja v skladu z zakoni in drugimi predpisi," je še zapisala v pisni izjavi.

SDS: Čistka kadrov
Oglasili so se tudi v SDS-u, kjer Virantu očitajo "čistko kadrov, ki so zaradi politične pripadnosti zanj neprimerni". Izpostavljajo, da je tudi nekatere druge natečaje za načelnike upravnih enot takratni minister Senko Pličanič objavil več mesecev pred iztekom mandata, a za Viranta to ni sporno, pri čemer se sprašujejo, ali je tako, "ker jih zasedajo njemu politično bližji kadri".

Za imenovanja poskrbel Černač
Marca letos je takratni minister za infrastrukturo in prostor, ki je opravljal tekoče posle in je bil po odhodu Senka Pličaniča (DL) pooblaščen tudi za vodenje resorja za pravosodje in javno upravo, Zvonko Černač (SDS), za načelnico ljubljanske upravne enote imenoval Mojco Kucler Dolinar, ki je bila takrat državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu.

Černač je takrat poleg nje imenoval še sedem načelnikov upravnih enot, med njimi tudi nekdanjega generalnega sekretarja Janševe vlade Boža Predaliča za načelnika grosupeljske upravne enote. Predaliča je aktualni minister za notranje zadeve Virant sicer takoj po nastopu funkcije s tega mesta razrešil.

Ponovljen razpis za načelnika UE Ljubljana