Na gradu Rajhenburg so pripravili osrednjo proslavo ob letošnjih dnevih evropske kulturne dediščine Foto: Goran Rovan
Na gradu Rajhenburg so pripravili osrednjo proslavo ob letošnjih dnevih evropske kulturne dediščine Foto: Goran Rovan
Na gradu se je danes zvrstilo kar 15 dogodkov Foto: Goran Rovan
Dnevi kulturne dediščine

Z osrednjo slovesnostjo in otvoritvijo letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki potekajo pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije, so tudi obeležili sto let organiziranega varstva kulturne dediščine v naši državi. Kot je znano se je to uradno začelo leta 1913, ko je dr. France Stele postal deželni konservator za tedanjo Kranjsko. Da je bila osrednja prireditev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ravno na gradu Rajhenburg, seveda ni naključje. V to je prepričan tudi krški župan Miran Stanko, ki je ta vseslovenski dogodek označil kot svojevrstno priznanje za opravljeno delo, ki ga je občina Krško doslej namenila skrbi za kulturno dediščino. Ta je po njegovem dobrina, ki oblikuje našo identiteto in kakovost življenja. V krški občini se namreč lahko pohvalijo z vzorno obnovo gradu Rajhenburg, nekdanje Mencingerjeve hiše, pa tudi Valvasorjevega kompleksa, kot so ga poimenovali, v katerem je zdaj tudi mestni muzej.

Na gradu Rajhenburg, ki je danes zasijal v vsem svojem blišču in slavi, je bilo ves dan pestro, saj so na njem potekali številni dogodki. Kot je povedala koordinatorka prireditev v Posavju Alenka Černelič Krošelj se je na grajskem dvorišču, v notranjosti gradu in njegovi okolici skozi ves dan zvrstilo več kot petnajst zanimivih dogodkov. Pripravili so živahno dopoldne za otroke in družine, lutkovne predstave, raznolike rokodelske delavnice, konservatorsko-restavratorsko delavnico, vodene oglede gradu, stalnih zbirk in razstav na gradu ter odprtje razstave del nagrajencev Fotografske izkušnje 2013. Za zaključek dneva pa še »Špičasto spravo«, ki so jo uprizorili člani Kulturnega društva Svoboda Brestanica.

Ob jubileju so na ZVKDS, Območni enoti Ljubljana pripravili tudi pregledno razstavo »Sto let v dobro dediščine«, s katero so, kot je povedal vodja te enote Boris Vičič, skušali predstaviti vsa področja svojega delovanja. Tako na področju arhitekture, likovnem področju, arheologijo, etnološko dediščino in varovanje kulturne krajine. Razstava prikazuje tudi nekatere večje primere uspešno izvedenih sanacij, obnov in končnih prezentacij različnih objektov, s čimer želijo dokazati, da uspešno nadaljujejo delo svojih prednikov in ga bogatijo z novimi vsebinami.

Danes so lahko na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji čokolade, saj so na gradu prvič ponudili rekonstruirano trapistovsko čokolado in odprli čokoladnico. V njej bo Hiša trt, vina in čokolade Kunej izdelovala čokolado in tako skušala obuditi to dejavnost trapistov, ki so jo nekoč cenili daleč naokoli. Kunejevi so se želeli čim bolj približati nekdanji trapistovski čokoladi. Recept za njeno izdelavo so trapisti skrbno čuvali, zato so med starejšimi Brestaničani skušali dobiti čim več informacij. Ali jim je uspelo, bodo seveda presodili uporabniki. Kunejevi so tako izdelali čokoladno tablico z orehi, to so dopolnili z izvirno embalažo, obnovili so tudi embalažo kartonastega tulca in vanj dodali manjše okrogle čokoladice v štirih okusih. Izdelali pa so tudi bonboniero, v kateri so čokoladni bonboni 11 različnih okusov, polnjeni z medom, lešniki, vinom, likerji in še s čim.

Za MMC Goran Rovan

Dnevi kulturne dediščine