ŠD Plavalček je pripravilo 2. paraolimpijski športni dan. Foto: Goran Rovan
ŠD Plavalček je pripravilo 2. paraolimpijski športni dan. Foto: Goran Rovan
Tudi neinvalidi so se lahko preizkusili v športnih panogah prilagojenih invalidom. Na sliki v sedeči odbojki. Foto: Goran Rovan
Paraolimpijski športni dan

V Športnem društvu Plavalček so v preteklem letu pripravili odmeven in dobro obiskan paraolimpijski športni dan. Že takrat so obljubili, da bo ta prireditev postala tradicionalna, zato so jo po besedah njene predsednice Tatjane Lapuh pripravili tudi letos z željo, da tako invalidom omogočijo vpogled v razne športne panoge, ki so prilagojene invalidom. Lapuhova je povedala, da je bil letos odziv manjši kot lani, in dodala: "Letos smo želeli omogočiti vsem, tako otrokom kot odraslim, invalidom in neinvalidom, da se v praksi preizkusijo v nekaterih športnih panogah, ki so prilagojene invalidom. To so odbojka sede, floorball (hokej na vozičkih), boccia (balinanje za invalide), streljanje in namizni tenis. Osrednji dogodek je bila tekma med članicami Posavskega odbojkarskega kluba in slovensko žensko reprezentanco v odbojki sede."

Kot je znano, je v Sloveniji okoli 170 tisoč invalidov, v slovenskih osnovnih in srednjih šolah pa še 8300 otrok s posebnimi potrebami. Na žalost se le redki invalidi ukvarjajo s športom, zato bo Športno društvo Plavalček paraolimpijski športni dan, ki so ga pripravili v krški športni dvorani Šolskega centra Krško-Sevnica, pripravilo tudi prihodnje leto. Vedo namreč, da je za takšen korak potreben čas, da bo treba postoriti še marsikaj, da se bo več invalidov ukvarjalo s športom ali rekreacijo. Vse več je namreč možnosti, da to počno, vse več je kadrov, ki so sposobni trenirati tudi invalide. Poleg tega pa naši invalidi dosegajo zavidljive uspehe na tekmovanjih, kar bi bila lahko še dodatna spodbuda in motiv za vse. Z organizacijo te prireditve so organizatorji želeli tudi neinvalide povabiti, da se pridružijo invalidom pri izvajanju različnih športnih dejavnosti.

Za MMC Goran Rovan

Paraolimpijski športni dan