Na Ptuju jim je uspelo praktično nemogoče - dom upokojencev ima dobiček. In to kar 11 milijonov. Foto: BoBo
Na Ptuju jim je uspelo praktično nemogoče - dom upokojencev ima dobiček. In to kar 11 milijonov. Foto: BoBo

Na začetku decembra je Kristina Dokl po 25 letih zapustila direktorski stolček ptujskega doma za upokojence, ta položaj pa je zasedla Jožica Šemnički. Ta se je do zdaj usmerila v zagotavljanje razmer za nemoteno delovanje doma, ob tem pa se razkriva tudi finančno stanje, ki je za neprofitni javni zavod presenetljivo.

Prejšnje vodstvo je namreč ustvarilo za 11,5 milijona evrov presežka, od tega ima dom za upokojence na zakladniškem računu 9,5 milijona presežka, na transakcijskem pa dodatna dva milijona evrov. »Številke bodo kar držale, dokončno jih bomo potrdili po zaključnem računu. Tega pa ne vidim kot boniteto, ker je račun takšen, kot je. To je namreč za javni sektor izjemno neobičajno, zato bomo naročili temeljito revizijo poslovanja, ki naj bi pokazala, od kod tako visoki presežki,« se 'bonusa' na računih nič kaj ne veseli nova direktorica Jožica Šemnički.

Da gre za nenavadno visoke presežke, se strinja tudi predsednik sveta zavoda Franc Kodela. »To je popolnoma v skladu z ugotovitvami davčne inšpekcije in drugih nadzorov. Ta denar je bil ustvarjen z nespoštovanjem normativov in tudi z dobrim gospodarjenjem. Gospa Dokl je dobro gospodarila, ampak do meje spoštovanja zakonov in predpisov. Če bi bili ti popolnoma spoštovani, potem ni mogoče ustvariti 20-odstotnih presežkov,« je prepričan Kodela, ki ob tem pojasnjuje, da se bodo o nadaljnjih ukrepih odločili na podlagi ugotovitev revizije poslovanja.

»Jaz še vedno mislim, da so tukaj dejanja, ki so zrela za kazenske ovadbe, a dokumentov nam še ni uspelo predelati. S tem se bomo ukvarjali tudi na svetu zavoda, če želimo govoriti o kazenskih ovadbah, pa moremo imeti verodostojne dokaze in podlago. Zato mislim, da bomo o tem lahko verodostojno govorili šele po reviziji,« dodaja Kodela.

Ob tem bo ključna naloga vodstva doma, da odpravi tudi nedoslednosti v strukturi zaposlenih v vseh enotah doma za upokojence, zato pa bodo tudi objavili razpis za nova delovna mesta. Nekdanja direktorica Kristina Dokl je sicer tik pred odhodom objavila 61 prostih delovnih mest, na katere je prišlo 1400 prijav, a kot je prepričan Franc Kodela, je bil namen tega bolj nagajanje novemu vodstvu kot pa iskanje novih zaposlenih.