Sermin, pogled z avtoceste. Foto: Radio Koper
Sermin, pogled z avtoceste. Foto: Radio Koper

Grafist želi na območju zapuščenega laporokopa na Serminu predelovati gradbene odpadke. O njegovi vlogi za pridobitev okoljevarstvenega soglasja odloča agencija za okolje (Arso). Krajani okoliških hiš in najemniki kmetijskih površin so se že pred časom povezali v civilno pobudo, ki pa o načrtih ni konkretno obveščena.

Grafist v vlogi, ki jo zadnje mesece preučujejo na Agenciji za okolje, navaja, da bo v nekdanjem laporokopu na Serminu predelal 480 tisoč ton nenevarnih gradbenih odpadkov na leto. Ker taka zmogljivost posega presega 30 tisoč ton odpadkov letno, je treba izvesti presojo vplivov na okolje.

Plato in drobilni stroj
Grafist predvideva, da bi tam naprej zgradil plato in nato na njem postavil drobilni stroj za predelavo. Tja naj bi odvažali opeko, mešanico betona, zemlje, kamenja in drugih gradbenih odpadkov. Na osamelec bi jih vozili s tovornimi vozili.

V bližini sadje in zelenjava
Vse to pa skrbi stanovalce na Serminu. V civilno iniciativo so se povezali že pred časom, ko so slišali za načrte, a kot pravi njihova predstavnica Gracijela Veljkovič, jih podrobno ne poznajo: "Zaskrbljeni smo najprej zaradi tega, da se ne bi to nekoč razširilo. Kot drugo, v bližini so zemljišča, na katerih pridelujejo zelenjavo in tudi sadje."

Investitor v vlogi za okoljevarstveno soglasje pravi, da so osamljene kmetije na območju, ki ga občinski načrti opredeljujejo za industrijsko rabo. Veljkovičeva se s tem ne strinja: "V ozadju je zgodovina. Mogoče ima občina Koper še star plan. V starem planu je bilo to res namenjeno za industrijo. Vse ostalo, kar je zelo dobro in rodno, pa je bilo obdelano. Tam je kmetijstvo še danes."

Koprska občina je podjetju Grafist za to območje podelila stavbno pravico za 50 let. Na upravni enoti je želel pred časom pridobiti gradbeno dovoljenje, a je vlogo umaknil takoj, ko so kot stranka v postopku nastopili krajani. Zdaj so se posvetovali tudi s krajevno skupnostjo Bertoki, za pomoč bodo vprašali odvetnika.