Okolje v Sloveniji je trenutno varnejše in spodbudnejše od tistega v Ukrajini. Skupina ukrajinskih sirot je v Slavini nastanjena že od maja 2022. Foto: Reuters
Okolje v Sloveniji je trenutno varnejše in spodbudnejše od tistega v Ukrajini. Skupina ukrajinskih sirot je v Slavini nastanjena že od maja 2022. Foto: Reuters

Kot je povedala koordinatorica projekta nastanitve ukrajinskih sirot Cvetka Kernel, je trenutno znano, da bo Slavino v septembru zapustil en otrok, ki se v Ukrajino vrača s svojo posvojiteljico. Postopek je trenutno pri koncu. V kratkem naj bi Slavino zapustili tudi dve sestri, ki se po neuradnih informacijah vračata v Ukrajino k svoji mami, ki je ponovno dobila skrbništvo nad njima. Kot sicer poudarja Kernel, od ukrajinskih oblasti še čakajo uraden dokument o tem.

Sorodna novica Ukrajinske sirote za zdaj ostajajo v Sloveniji

Preostalih devet otrok tako še naprej ostaja v Slavini pri Postojni. Vlada je na seji potrdila sklep o podaljšanju projekta za pol leta. To pomeni, da bo projekt in s tem nastanitev ukrajinskih sirot v Slavini podaljšan vsaj do 4. marca 2025.

Z vlade so po seji sporočili tudi, da so se zaradi potreb in prostorskih možnosti odločili povečati kapacitete nastanitvenega centra v Postojni, v katerem so nastanjeni prosilci z začasno zaščito ter osebe s priznano zaščito iz Ukrajine, s 100 na 150. Trenutno je v centru nastanjenih 97 ljudi, kapaciteta centra pa je 100 oseb.

Ostro nasprotovanje nameram o vrnitvi otrok v Ukrajino

Na začetku letošnjega leta so sicer luganske oblasti izrazile namero, da želijo ukrajinske sirote vrniti v Ukrajino, za ta namen pa so v sirotišnico preuredili prazno stanovanjsko hišo v Zakarpatski oblasti. Temu so močno nasprotovali vsi, ki so v Sloveniji vpleteni v ta projekt. Ob tem so poudarili, da imajo otroci v Slavini ustrezno oskrbo in podporo, predvsem pa je okolje v Sloveniji trenutno varnejše in spodbudnejše od tistega v Ukrajini, kjer še vedno divja vojna.

Otroci so iz luganske sirotišnice v Slovenijo prispeli maja 2022 in so se v tem času naučili govoriti slovensko, prav tako vsi hodijo v vrtec oz. šolo. Ob tem imajo tudi dostop do specialističnih in razvojnih ambulant, kar je bil eden izmed glavnih argumentov tistih, ki so vpleteni v projekt v Slavini, saj so opomnili, da bi imeli otroci v Ukrajini na voljo zgolj osnovno medicinsko oskrbo.