Cerkniško jezero. Foto: BoBo
Cerkniško jezero. Foto: BoBo

Vidno utrujeni, a zadovoljni udeleženci reševalne akcije so od včerajšnjega popoldneva iz požiralnikov v Vodonosu pobrali in v ribnik Rešeto preselili ogromno rib, med njimi največ ščuk, je povedal gospodar Ribiške družine Cerknica in vodja reševanja Frenk Penca.

"Ob štirih popoldne smo pripravili opremo in šli zajezit k Sitnici, da je čez noč voda upadla. Še zdaj smo tukaj, nismo šli še nič domov. Bilo je ogromno rib, računam, da jih je bilo čez 500. Mladic ni bilo, letos jih je zelo malo. Šlo nam je dobro, bilo pa je naporno celo noč." Kar 90 odstotkov je bilo ščuk. "Reševali smo vse, ampak jih ni. Nekaj malega krapov je še bilo," je še dodal.

Bilo pa je tudi približno 150 linjev. Reševanje se je dopoldne nadaljevalo še na enem območju jezera. "Zdaj čakamo še en del. Bomo šli čez eno uro noter, potem pa mislim, da je končano," je povedal Penca.

Postopek reševanja rib iz Cerkniškega jezera, ki vsako poletje v sušnih obdobjih presahne, je ribič Jernej Žnidaršič razložil, da so: "Za posamezne enote jezera so različni vodje reševanja, ki skličejo ekipo. Nato ribe naložijo iz lukenj in jih odpeljejo v tisti del jezera, ki je zajezen."