Javni zavod, ki že opravlja lekarniško dejavnost na določenem območju, nedvomno ni stvarnopravno legitimiran za odprtje nove lekarne na drugem območju, za katerega ni bil ustanovljen, je po navedbah ministrstva zapisalo upravno sodišče. Foto: BoBo
Javni zavod, ki že opravlja lekarniško dejavnost na določenem območju, nedvomno ni stvarnopravno legitimiran za odprtje nove lekarne na drugem območju, za katerega ni bil ustanovljen, je po navedbah ministrstva zapisalo upravno sodišče. Foto: BoBo

Javni zavod, ki že opravlja lekarniško dejavnost na določenem območju, nedvomno ni stvarnopravno legitimiran za odprtje nove lekarne na drugem območju, za katerega ni bil ustanovljen, je po navedbah ministrstva zapisalo upravno sodišče.

Upravno sodišče je zaradi teh razlogov odstopilo tudi od stališč, ki so jih zavzeli v svojih dveh dozdajšnih sodbah do opravljanja lekarniške dejavnosti Lekarne Ljubljana v Postojni, so sporočili z ministrstva.

V Lekarni Ljubljana bodo vztrajali naprej
Iz Lekarne Ljubljana so sporočili, da obžalujejo odločitev sodišča. To, da je sodišče odločilo drugače kot v zadnjih dveh sodbah, po njihovem mnenju načenja vprašanja o primerni vzpostavljenosti pravne gotovosti in varnosti v Sloveniji

Pravijo, da nameravajo uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva. "Še vedno smo prepričani, da bi odprtje poslovalnice v Litiji tamkajšnjim prebivalcem izboljšalo dostop do zdravil in povečalo raven oskrbe prebivalstva," so zapisali.

Ta odločitev nima vpliva na odločitev glede Postojne
Gorazd Trpin s katedre za upravno pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je za STA pojasnil, da takšna odločitev sodišča - odstop od stališč iz prejšnjih sodb - pomeni le, da je sodišče spremenilo svoje mnenje, nima pa nobenega vpliva na odločitev upravnega sodišča glede odprtja poslovalnice Lekarne Ljubljane v Postojni.

Ministrstvo za zdravje in Lekarna Ljubljana namreč že dlje časa bijeta bitko glede odpiranja poslovalnic Lekarne Ljubljana v drugih občinah, kjer že imajo svojo javno lekarno.

Saga o postojnski poslovalnici
Lekarna Ljubljana je decembra 2013 na podlagi sklenjene pogodbe s postojnsko občino v Postojni odprla svojo poslovalnico. Enoto je odprla, ne da bi prej prejela odločbo ministrstva o verifikaciji, zato je inšpekcija v njej prepovedala opravljanje lekarniške dejavnosti.

Ministrstvo za zdravje lekarne ni želelo verificirati, Lekarna Ljubljana pa je sprožila upravni spor. Upravno sodišče je nato že lani razsodilo, da bi ministrstvo verifikacijo moralo opraviti, ker gre le za formalni postopek presoje ustreznosti pogojev lekarne, in je zadevo vrnilo ministrstvu za zdravje v ponovno odločanje.

Vendar je ministrstvo verifikacijo ponovno zavrnilo in vztrajalo pri stališču, da če je na območju občine že ustanovljen javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti (Kraške lekarne), potem drug javni zavod (Lekarna Ljubljana) ne more posegati v to območje, ker je "namen lekarniške dejavnosti izvajanje javne službe in ne ustvarjanje dobičkov".

Lekarna Ljubljana se je zato ponovno obrnila na upravno sodišče, ki je nedavno zadevo vrnilo ministrstvu v ponovno postopek z navodilom, naj odloči skladno z njihovimi napotki.