Otrokom se po novem letu ne bo treba vsak dan voziti 25 kilometrov stran. Foto: Google Maps
Otrokom se po novem letu ne bo treba vsak dan voziti 25 kilometrov stran. Foto: Google Maps

Ravnatelj matične šole Fara Martin Marinč je pojasnil, da sta se z županom občine Osilnica Antunom Volfom sredi oktobra srečala z ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič. Na sestanku so ministrici predstavili posebnosti krajev ob zgornji Kolpi in spregovorili o pomembnosti delovanja podružnične šole Osilnica. Po mnenju ravnatelja bi dokončno zaprtje te šole pomenilo izseljevanje ljudi s tega območja ali pa bi otroci v prihodnje nadaljevali šolanje na Hrvaškem.

Poleg tega so ji pojasnili, da je morebitnih kandidatov za prvi razred več, kot se jih dejansko v šolo vpiše, saj imajo začasno ali stalno prebivališče v občini številni državljani Hrvaške, ki pa svoje otroke vpišejo v šolo na hrvaško stran.

Z ministrico so se tako dogovorili, da bi se pouk na novoodprti šoli predvidoma začel 1. januarja prihodnje leto. S šolskim letom 2017/18 bi pouk potekal od 1. do 4. razreda, v prvi razred se bodo takrat vpisali trije otroci, dosedanja dva učenca pa bosta obiskovala četrti razred. Tako je normativ s petimi učenci dosežen, pravi. Od 5. razreda naprej se bodo učenci vozili na matično OŠ Fara, ki je oddaljena 25 kilometrov.

Da bi se pouk na OŠ Osilnica nemoteno nadaljeval, pa morajo na matični šoli po odločitvi vlade še objaviti razpis za delovno mesto učiteljice, saj je dosedanja na porodniškem dopustu, je še pojasnil Marinč.