Piranska občina je v letošnjem letu za naložbe predvidela sedem milijonov evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Piranska občina je v letošnjem letu za naložbe predvidela sedem milijonov evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Večino načrtovanih sredstev pa bodo razdelili med več manjših naložb. Med drugim bodo prenovili dotrajane odseke lokalnih cest, urejali komunalno infrastrukturo in pripravili dokumentacijo za projekte v Luciji, Seči in Sečovljah.

V proračunu občine Piran je načrtovanih dobrih 21 milijonov evrov prihodkov in slabih 24 milijonov odhodkov. Od teh je skoraj tretjina namenjena naložbam. Največja bo zagotovo ureditev Fornač, pojasnjuje župan Peter Bossman in dodaja, da bo samo za ureditev kanalizacije treba nameniti milijon evrov.

Pol milijona evrov so namenili za gradnjo vodovodov, dobrih 400 tisoč evrov vzdrževanju občinskih cest in prav toliko za obnovo javnih parkirišč. Začeli naj bi dela na Domu vodnih športov in prenovo pristanišča v Portorožu. V Sečovljah bodo sicer dobili avtobusno obračališče, a bi krajani najprej radi imeli pločnik ob glavni prometnici, kar je župan Bossman za letos tudi obljubil.

Obrtniki si želijo bolj kakovostne obrtne cone
Obrtniki pa opozarjajo na nujnost gradnje komunalne infrastrukture v obrtni coni v Luciji, saj brez te ne morejo širiti ali graditi poslovnih prostorov. Občinski svetnik Franc Kraševec tako opozarja, da podjetniki selijo svoje obrate v Izolo, Kozino in navsezadnje tudi v Trst, s čimer občina izgublja delovna mesta.

Med prednostnimi naložbami piranske občine je še ureditev pristanišča v Seči in Jernejevega kanala, za kar nameravajo pridobiti evropska sredstva. Tu so do zdaj izvedli geomehanske raziskave mulja, pojasnjuje vodja investicij Karmen Pines.

Letos bodo na občinski upravi pripravili še dokumentacijo za razširitev vrtca in za gradnjo novega zdravstvenega doma v Luciji ter za celovito prometno ureditev območja Košte v Sečovljah.