Lions klub Krško je spet pripravil natečaj za Plakat miru. Foto: Goran Rovan
Lions klub Krško je spet pripravil natečaj za Plakat miru. Foto: Goran Rovan
Natečaj Plakat miru je kar 14 let vodila Darja Mirt. Foto: Goran Rovan
Sara Štrucl se je uvrstila na zaključno razstavo. Foto: Goran Rovan

Ob zaključku natečaja so v hotelu Terme v Čateških Toplicah spet razstavili nagrajena likovna dela posavskih osnovnošolcev. Ob tem so vsem podelili tudi praktične nagrade in priznanja. Zbrane na odprtju je nagovoril Božidar Resnik, lanski predsednik Lions kluba Krško, saj je imel novi predsednik Aleksander Vegelj druge obveznosti. Resnik je poudaril, da so lionsi največja humanitarna organizacija na svetu, ki združuje več kot milijon in pol članov v 50 tisoč klubih v 202 državah. V Sloveniji je 54 Lions klubov in 18 podmladkov oziroma leotov, kot jih imenujejo ljubkovalno. Resnik se je za 14 let vodenja natečaja Plakat miru zahvalil Darji Mirt in ji izročil najvišje priznanje lionsov - priznanje guvernerja.

Lani je vlogo vodje natečaja prevzela Meta Habinc, sicer ravnateljica OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, ki je ob zaključku natečaja povedala, da je njegov namen spodbuditi mlade k razmišljanju o miru in svetu. Ta razmišljanja učenci predstavijo skozi likovna dela. Natečaj poteka stopenjsko, dela se najprej izberejo na lokalni ravni, nato na ravni "districtov" in potem še na mednarodni ravni. Izmed vseh del je na koncu izbranih 24, ki predstavljajo delo več kot 350 tisoč otrok z vsega sveta, kolikor jih sodeluje na natečaju.

Letos so bili izbrani naslednji mladi likovniki in njihove stvaritve: Lea Petrišič iz OŠ Adama Bohoriča Brestanica, Jasminka Kladnik iz OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, Anisa Škrabec in Natalija Slivšek iz OŠ Leskovec pri Krškem, Sara Štrucl, Lana Pirc, Lucija Cemič in Kaja Popelar iz OŠ Raka, David Hode in Maja Ocvirk iz OŠ Artiče, Lana Kodrič, Blaž Bučar in Jaka Hribar iz OŠ Podbočje ter Gabrijela Novak in Gregor Tovornik iz OŠ Ane Gale Sevnica. Med temi deli je bil kot najboljši izbran plakat Sare Štrucl, ki se je tako uvrstila med 12 likovnih del iz vse Slovenije, ki so bila razstavljena na zaključni prireditvi natečaja v galeriji hotela Kokra na Brdu pri Kranju. Po mnenju komisije so učenci Osnovne šole Raka letos prispevali najbolj kreativna dela, zato so jih krški lionsi nagradili z izletom na ogled razstave o možganih v Ljubljani. Poleg učencev pa so priznanja dobili tudi njihovi mentorji.

Za MMC Goran Rovan