Ekipe Elesa so na poškodovanem delu trase postavile  'havarijske' stebre. Gre za premostitveno rešitev. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Ekipe Elesa so na poškodovanem delu trase postavile 'havarijske' stebre. Gre za premostitveno rešitev. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

Ekipe Elesa so na poškodovanem delu trase postavile 'havarijske' stebre. Gre za premostitveno rešitev. Odprli so tudi cesto Tri hiše–Vogrsko, tako da v prometu zaradi poškodovanega daljnovoda ni več ovir.

Trajna rešitev pa bo temeljita sanacija poškodovanega prenosnega daljnovoda, od katerega je odvisna severnoprimorska zanka. Postavili bodo nova stebra na istih lokacijah in zamenjali vso poškodovano opremo.

Severno primorska zanka se je od petka, 6. februarja, napajala zgolj radialno po daljnovodih Ajdovščina-Idrija, Idrija-Cerkno, Cerkno-Tolmin in Tolmin-Avče. Z Elesa so sporočil, sa je "tudi tokrat znova potrdila velika ranljivost napajanja tega dela države, ki bi bilo bistveno manj ogroženo, če bi Eles lahko dokončal 110-kilovoltni daljnovod Sežana-Vrtojba, ki že vrsto let stoji zaradi sporov s krajani Renč, je pa ključnega pomena za povečanje zanesljivosti napajanja severne Primorske."

Spor se vleče že desetletje, krajani zahtevajo vkop kablov skozi vas, na vse naslove so poslali peticijo s šeststo podpisi, vendar Eles ne popušča. Pripravljen je le na delni kablovod, večinoma pa bi žice visele nad hišami. Eles je tudi že postavil stebre za daljnovod – po uporu krajanov pa so dela morali ustaviti.

Elektro Primorska: 300 tisoč evrov škode
V dvodnevnem divjanju burje na Vipavskem, Goriškem in Ajdovskem so imeli ogromno dela tudi delavci Elektro Primorske. Prve ocenjene škode je zaradi izruvanih in polomljenih drogov ter pretrganih žic za več kot 300 tisoč evrov. V izjemno težkih razmerah je bilo na terenu sto delavcev Elektra Primorske. Največ je bilo brez elektrike 5 tisoč gospodinjstev, predvsem na Ajdovskem, zdaj so z električnim napajanjem preskrbljeni vsi.

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Foto Mojca Dumančič