Kot je poudarila pobudnica zbiranja podpisov Viktorija Carli, so bili v referendum prisiljeni, želijo pa si ohraniti lepšo in enakomerno razvito Izolo.

Za razpis referenduma so sicer pobudniki morali zbrati 673 podpisov izolskih občanov z volilno pravico. Overjene podpise so predali že danes, da se ne bi kaj zapletlo in bi bilo vse delo v povezavi z zbiranjem podpisov zaman, je v izjavi za javnost pojasnila Carli. Naknadno bodo verjetno prispeli še nekateri podpisi.

"Ni nam bil cilj referendum, pač v to smo bili prisiljeni," je še poudarila, saj vse od začetka priprav za izdelavo OPN-ja ni bilo razumevanja zanje in je referendum ostal edina pot.

"Zdaj upamo, da bodo tudi Izolani – tudi tisti, za katere vemo, da jih je veliko, ki si niso upali priti podpisat – zdaj vsi prišli na referendum in izrazili svojo voljo, da ohranimo lepšo in enakomerno razvito Izolo," je dodala pobudnica za zbiranje podpisov. V civilni iniciativi računajo, da bo župan Danilo Markočič zahtevo za razpis referenduma predal občinskemu svetu. Pri tem računajo, da bi sam referendum lahko izvedli pred novim letom ali vsaj takoj po njem.

Ljudje, ki so prispevali podpise za referendum, so po besedah Carli največkrat navajali, da se ne strinjajo s čezmerno gostoto priseljevanja, ki da jo omogoča OPN. Prav tako ne soglašajo s pozidavo najboljših kmetijskih zemljišč v zaledju.

Odzval se je tudi izolski župan Danilo Markočič, ki je napovedal, da bo upošteval vse zakonske roke in tudi izpeljal potrebne postopke. Prvi korak bo sklic izredne seje občinskega sveta, nato je treba izvesti referendum v roku 45 dni od uveljavitve odloka. Ker bi bilo po mnenju župana neetično razpisati referendum v času praznikov, bo ta verjetno izpeljan v prvi polovici januarja.

Občina se po besedah Markočiča ne bo dejavno vključevala v referendumsko kampanjo, sam pa verjame, da bodo Izolani pri odločanju o referendumu "ravnali s srcem in z mislijo na naše mesto in njegov razvoj".

Izolski občinski svet je OPN sprejel 8. julija. Kot so sredi julija navedli na občini, je bil osnutek OPN-ja na vpogled skoraj pet mesecev in je občinski svet o njem trikrat odločal. S sprejetjem bo na območje tovarne Argo in Male opreme med drugim umeščen nov kulturni center, prostor pa ne bo namenjen stanovanjski gradnji.

Prostorski načrt omogoča tudi dograjevanje izolske bolnišnice, celovito ureja ukrepe za zagotavljanje poplavne varnosti, poleg tega pa so dosegli dogovor z imetniki pomožnih kmetijskih objektov, da bodo ti za velike kmetijske pridelovalce večji kot doslej, so še navedli na občini Izola.