Vodstva mestne občine, holdinga in vseh podjetij so danes na Glavnem trgu zaznamovala dve leti njegovega delovanja.

Kot je povedal direktor holdinga Andrej Rihter, so tudi letos v prvem polletju poslovali dobro, vsi razen Nigrada so bili namreč pozitivni. Letos večjih težav ne pričakujejo, saj imajo do konca leta sklenjeno pogodbo za energetske in druge vire, vseeno pa že zrejo proti prihodnjemu letu, kjer jih čaka zelo veliko izzivov.

Plina za ogrevanje sicer za prihodnje leto še nimajo zagotovljenega, a kot pravi Rihter, tukaj niso odvisni sami od sebe, pač pa čakajo na odločitve vlade in Bruslja, kako pristopiti k tej težavi, ki pesti vse. "Tukaj moramo nastopiti vsi skupaj, ni prostora za individualizem," je dejal Rihter, ob tem pa meščanom zagotovil, da se jim ni treba bati morebitnega mraza ali pomanjkanja vode oziroma elektrike.

Energetika Maribor se sicer v sedanjih težavnih razmerah na energetskem trgu še posebej posveča izvajanju ukrepov za nemoteno oskrbo odjemalcev s toplotno energijo, tako pri zagotavljanju zemeljskega plina kot z razvojem alternativnih virov, kot so visokotemperaturna toplotna črpalka Pristan, sončna energija, lesna biomasa in energetska izraba odpadkov, pa tudi pri iskanju rešitev za blaženje draginje pri oskrbi s toploto.

Ob tem se v holdingu, ki skupaj zaposluje okoli 1200 ljudi, trenutno ukvarjajo še z oddelitvijo smučarskega dela dejavnosti od Marproma, ki se sicer ukvarja z javnim potniškim prometom, po stečaju Športnega centra Pohorje pa je prevzel tudi to dejavnost, ter njeno pripojitvijo k podjetju Šport Maribor.

Kot je povedal Rihter, dejavnosti potekajo zelo hitro, tako da so trenutno pred podpisom pogodbe o oddelitvi, v kateri pa so opredeljeni določeni odložni pogoji, ki jih bodo rešili v prihodnjih mesecih, zato je težko z zanesljivostjo napovedati, da bo pohorske žičniške naprave že to zimo upravljalo novo podjetje.

Mariborski župan Saša Arsenovič, ki je ustanovitev holdinga napovedal pred zadnjimi lokalnimi volitvami leta 2018, je zadovoljen s prvima dvema letoma, saj se zaradi povezovanja javnih podjetij po njegovih besedah že kaže boljši servis za občane. Na začetku se je bal, da bo iskanje sinergij trajalo dalj časa, a s pomočjo vseh sodelujočih ni bilo tako.

"Rezultati so zelo dobri in dobro je, da smo v celoti odpornejši. To se kaže prav zdaj tudi v tem, da je še pred kratkim zaradi kogeneracij največ dobička imela Energetika, v sedanjih razmerah pa je prav to podjetje najbolj izpostavljeno. S povezovanjem mu bomo tudi lažje pomagali," je dejal župan in dodal, da tudi kot združeni holding nimajo dovolj moči, zato je na tem področju zdaj vse odvisno od skupne državne in evropske politike.

Hkrati pa je Arsenovič poudaril, da so ambicije kljub sto milijonov evrov visokim skupnim prihodkom še veliko višje, rezerve pa vidi v dobrem upravljanju, prek katerega bi holding postal platforma, s katero bi tudi zaposleni našli dobre razvojne in raziskovalne priložnosti, na ta način pa skupaj s povezovanjem z gospodarstvom in univerzo mesto gradili naprej.

Mariborska občina bi morala od letošnjega dobička prejeti okoli 1,9 milijona evrov dividend, a se bodo morali zaradi različnih razpisov, med drugim za novo žičniško napravo na Pohorju, večjemu delu odreči. V te projekte bo zdaj namreč stopil holding, tako da mestna občina ne bo dodatno obremenila proračuna. Neposredno v proračun bo tako občina prejela od 300.000 do 400.000 evrov.