Začetek del v enoti Luna Vrtca Anice Černejeve in enoti Iskrica Vrtca Zarja je predviden med jesenskimi počitnicami. Nato bo sanacija stekla še v enoti Center Vrtca Tončke Čečeve in na otroškem igrišču ob Savinji.

Dela bodo predvidoma trajala do konca marca prihodnje leto, so danes sporočili z okoljskega ministrstva. Vrednost pogodbenih del za izvedbo sanacije zemljine v letošnjem letu znaša dobrih 1,2 milijona evrov. Prihodnje leto je predvidena še sanacija enot Sonce in Gaberje Vrtca Anice Černejeve ter enoti Čiračara Vrtca Zarja.

Okoljsko ministrstvo se je leta 2019 lotilo sanacije zemljine v celjskih vrtcih, saj so podrobne preiskave iz leta 2017 pokazale, da so tla v večini vrtcev onesnažena s težkimi kovinami. Sanacija vključuje zamenjavo onesnažene zemljine in ureditev okolice vrtcev, med drugim zamenjavo ograj, hidroizolacijo stavb in zamenjavo komunalnih vodov.

V obdobju 2019-2020 so bile sanirane enota Mavrica Vrtca Anice Černejeve in enoti Ringa raja, Mehurček in Živ-žav Vrtca Zarja. Skupni stroški sanacije zemljine bodo znašali tri milijone evrov, denar pa bo zagotovila država.

Kot so sporočili s celjske občine, so zelo veseli, da se dogovor o sanaciji onesnažene zemljine na območju vrtcev v občini, ki so ga z okoljskim ministrstvom sklenili februarja letos, uresničuje. Gre namreč za projekt, ki pomembno prispeva k zagotavljanju zdravega okolja najmlajših Celjanov, ocenjujejo na občini.

Zamenjavo onesnažene zemljine je celjska občina z lastnimi sredstvi začela leta 2017. Najprej so zamenjali zemljino na igrišču vrtca Tončke Čečeve na Hudinji, nato pa še na igrišču Vrtca Tončke Čečeve na Aljaževem hribu.

"Projekt je bil zahteven in kompleksen, vendar smo ga kljub temu, da smo na tem področju orali ledino, izpeljali strokovno. Leta 2019 pa je projekt prevzelo ministrstvo za okolje in prostor," so spomnili na celjski občini.