Po besedah uprave centra naj bi bila vsa mesta zapolnjena najpozneje v šestih mesecih po odprtju.

Kot je za STA povedal direktor družbe Deos Miha Kranjc, bo center vodil evidenco prispelih prošenj, odločilni pa bodo vrsta prijav, dolžina čakalne dobe, zdravstveno stanje in bližina stalnega bivališča prosilca. Trenutno je v čakalni vrsti okoli 300 ljudi, vključno s 30 bolniki z demenco.

Cena oskrbe bo odvisna od tipa namestitve in oskrbe. V dvoposteljni sobi z lastno kopalnico bo cena oskrbe znašala od dobrih 40 do 57 evrov na dan, v enoposteljni sobi pa od 47 do 64 evrov na dan.

Namestitve za starejše so organizirane v okviru manjših bivalnih enot, v katerih bo delo organizirano po načelih gospodinjskih skupnosti. Poleg namestitev bo center zagotovil tudi druge potrebne prostore, kot so delovna terapija, fizioterapija, ambulanta, večnamenski prostor, prostori za druženje ter dejavnosti, bife in jedilnica.

Ob odprtju bo v centru zaposlenih 60 delavcev, število pa se bo z večanjem števila stanovalcev povečevalo do 120 zaposlenih, ko bo center dosegel polno kapaciteto. Ob tem je Kranjc poudaril še, da center ne bo ponudil le namestitve in oskrbe stanovalcem, ampak bo tudi gerontološki center za lokalno skupnost. Ponujal bo storitve, kot so oskrba na domu, vadba za starejše, pedikura, prostovoljstvo in druge dnevne dejavnosti, ki bodo na voljo tudi za starejše v okoliški skupnosti.

Naložba v gradnjo centra, ki je zrasel v koprskem Olmu, je znašala približno 35 milijonov evrov, objekt pa je bil zasnovan po najsodobnejših smernicah, da bi omogočil visoko raven udobja in aktivnega vključevanja stanovalcev v vsakdanje življenje.