V prvi obravnavi so potrdili predlog odloka o določitvi mest za izvajanje uličnih nastopov in se seznanili s predlogom vzpostavitve sistema lokalne blaginje. Za predstavnico občine v svetu Splošne bolnišnice Novo mesto so potrdili Darinko Smrke.

Spremembe proračuna za prihodnje leto sledijo poteku naložb in načrtovanemu črpanju evropskih in državnih sredstev, upoštevajo zvišano povprečnino in kljub ambicioznemu investicijskemu načrtu zasledujejo gospodarno upravljanje z občinskimi financami ob nadaljnjem zniževanju zadolženosti, so pojasnili na novomeški občini.

Ob številnih infrastrukturnih projektih se s sprejetim proračunom nadaljuje proces digitalizacije. Ta bo zagotovil tudi stabilno financiranje društev in organizacij, pred vzpostavitvijo pa je tudi sistem lokalne blaginje, so dodali.

Po občinskih podatkih bo sistem zaživel z namenom podpore posameznikom pri reševanju življenjskih izzivov. Občanom bo ponujal informiranje, pravno pomoč, načrtovanje razreševanja izzivov, povezovanje z vsemi pomembnimi ustanovami, razvoj projektov in pripravo podlag za razvoj ukrepov. V načrtu je oblikovanje tričlanske ekipe, vzpostavitev spletnega portala in odprtje pisarne.

Glede odloka o določitvi mest za izvajanje spontanih uličnih nastopov so zapisali, da gre za prizadevanja za oživljanje prenovljenega mestnega jedra in da odlok za omenjene ulične nastopa določa več kot 20 mest.

Sicer pa so novomeški svetniki med drugim po drugem branju potrdili še elaborat programa opremljanja stavbnih zemljišč v novomeški zahodni gospodarski coni in spremembe ter dopolnitve odloka o kategorizaciji občinskih cest in kolesarskih poti.

Občinski svet je v prvi obravnavi sprejel predlog odloka o koncesiji zavetišča za zapuščene živali. Po skrajšanih postopkih so svetniki sprejeli tudi dopolnitve odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča in odloka, ki določa podlage za odmero komunalnega prispevka za že izvedeno komunalno opremo.

Svetniki so se seznanili tudi s poročilom o uresničitvi projekta Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske, z ugotovitvami ocene ogroženosti, načrtom zaščite in reševanja ob potresu in s poročilom nadzornega odbora o nadzoru pravilnosti poslovanja krajevne skupnosti Prečna za leti 2019 in 2020, so še sporočili z novomeške občine.