Tedaj 21-letni pilot 249. eskadrilje britanskega kraljevega letalstva (Royal Air Force, RAF) je zaznal težave na letalu in se je poskušal rešiti, a se je zataknil v letalu in ob strmoglavljenju umrl. Domačini so nesrečnega pilota pokopali na vaškem pokopališču, po vojni pa so njegove ostanke prekopali na beograjsko vojaško pokopališče.

Pred nekaj dnevi je umrl še zadnji očividec tega dogodka, njegova hčerka Kristina Dekleva pa je za STA ob današnji prireditvi povedala, da se je strmoglavljenja angleškega letala dobro spominjal.

"Povedal je, da sta bila z njegovim očetom na polju, ko sta videla, da je letalo, ki je izvajalo akcije, zavilo nad našo vas. Kmalu zatem je močno počilo in predvidevala sta, da se je zgodila letalska nesreča. Vsi domačini so takoj pohiteli na kraj nesreče, tudi on kot otrok je šel zraven, vendar nesrečnemu pilotu ni bilo več pomoči," je povedala Deklevova. Ostanke letala so domačini porabili za druge izdelke, od blaga padala do koles na letalu in drugega.

Krajani Suhorja na dogodek niso pozabili, pač pa so ga želeli na poseben način ohraniti tudi za mlajše generacije. Ob pomoči Parka vojaške zgodovine iz Pivke so zato postavili spomenik, ki ga je zasnoval akademski kipar Jurij Smole. Pobuda za postavitev spomenika pa je prišla iz same vasi Suhorje, je povedal direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič.

Spomenik, ki spominja na zlomljeni rep letala, sta na krajši slovesnosti danes odkrila načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in namestnik veleposlanice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji Paul Jancar.

"Zelo sem vesel, da smo se danes lahko pridružili tej prireditvi. Pomemben je za ohranjanje spomina na pilota kot tudi za naše medsebojne odnose, saj sta naši državi tesni zaveznici, zato smo hvaležni vsem, ki so pripomogli k postavitvi tega spomenika," je za STA povedal Jancar.