Ta sredstva bodo porabljena za projekte obrtno-industrijskih con in obogatenega izvajanja kakovostnega in dostopnega učenja, v katerega bodo vključili zasavske šole.

Predsednik razvojnega sveta Marko Funkl je na seji poudaril, da so rešitve za uspešno izpeljavo projektov znova našli znotraj regije, zato je znova pozval državo, naj za uspešno in učinkovito realizacijo projektov pravičnega prehoda in projektov za enakomeren regijski razvoj prispeva tudi dodatna sredstva iz državnih in evropskih virov, so danes sporočili iz Regionalne razvojne agencije Zasavje (RRA Zasavje).

Da se je znova pokazalo, kako pomemben je resnični teritorialni dialog, ki ga regija in država vodita na področju transformacije Zasavja, ter da se samo z možnostjo odločanja regije o svojih potrebah lahko krepi učinkovitost in dolgoročno načrtovanje ukrepov kohezijske politike, pa je na seji dejal direktor RRA Zasavje Jani Medvešek.

Na podlagi metodologije in informativnega izračuna znaša končna višina sredstev iz dogovora za razvoj regij za zasavsko regijo 18,19 milijona evrov, od tega bodo 2,6 milijona evrov namenili za sofinanciranje projektov izgradnje ekonomsko-poslovne infrastrukture v zasavski premogovni regiji v okviru sklada za pravični prehod v obdobju 2023–2026. Milijon evrov pa bo uporabljen za sofinanciranje ukrepov za regijski projekt obogatenega izvajanja kakovostnega in dostopnega učenja, v katerega bodo vključili vse zasavske osnovne in srednje šole od Litije do Hrastnika, ter uvajanje krožnih vsebin, znanj in kompetenc, potrebnih za zelena delovna mesta in prehod v nizkoogljično družbo ter gospodarstvo.

Na seji, ki sta se je udeležila tudi državna sekretarja na ministrstvih za kohezijo in regionalni razvoj ter za gospodarstvo, turizem in šport Srečko Đurov in Matevž Frangež, se je razvojni svet seznanil tudi z aktualnim stanjem razpisa za spodbujanje naložb za gospodarsko prestrukturiranje v zasavski in savinjsko-šaleški premogovni regiji.

Državni sekretar Frangež je ob tem napovedal, da bo razpis sklada za pravični prehod (RRI in demonstracijsko-pilotni projekti Zasavje) objavljen v septembru.

Razvojni svet zasavske regije se je seznanil tudi s postopki spreminjanja območnega načrta za pravični prehod Zasavske premogovne regije ter s predlogom začetka priprave strategije razvoja turizma v zasavski regiji, ki je podlaga za ustanovitev perspektivne turistične destinacijske organizacije.

Nosilec vzpostavitve tovrstne organizacije za Zasavje bo RRA Zasavje, ki bo z odborom za turizem zasavske regije koordiniral izbor zunanjega izvajalca za pripravo petletne strategije za razvoj turizma, pri čemer sodeluje tudi direktorat za turizem na gospodarskem ministrstvu. V okviru tega se bodo občine, kot so sporočili iz RRA Zasavje, zavezale k rednemu letnemu finančnemu prispevku in odgovornemu izvajanju programa.

Člani razvojnega sveta so na podlagi predloga državnega sekretarja Đurova soglasno sprejeli tudi sklep, da svet skupaj s pristojnimi ministrstvi in lastniki določene pomembne infrastrukture, predvsem Holdingom Slovenske elektrarne, avgusta organizira sestanek na temo uporabe infrastrukture za namen razvoja turizma v regiji.