Več kot polovica financiranih projektov, kar 76, je bilo s področja vzpostavitve gospodarske, javne in druge infrastrukture, predvsem izgradnje ali obnove cest, kolesarskih poti, kanalizacije, vodovoda, šol in vrtcev ter tudi neprofitnih najemnih stanovanj in infrastrukture za oskrbo starejših občanov.

Sledijo okoljevarstveni projekti - čistilne naprave, regulacija voda in predelava odpadkov, ki jih je bilo 24, ter naložbe za učinkovitejšo rabo energije. Pri slednjem je največ projektov energetske sanacije javnih stavb in obnovljive rabe energije.

SID banka, kot navajajo v sporočilu, še posebej spodbuja občinske infrastrukturne in druge projekte, ki imajo zeleno ali trajnostno komponento in so v zadnjih letih v porastu. To je pomembno predvsem z vidika postopnega prehoda na modele krožnega gospodarstva, ki bo po prepričanju banke zagotovo hitrejši, če ga bodo vodile občine in javna podjetja.

"Spodbujanje lokalnega in regionalnega razvoja ter urbanega razvoja mest je skupaj s financiranjem zelenih, okoljevarstvenih in energetskih projektov že več kot desetletje ena od prednostnih nalog SID banke," je poudaril predsednik uprave SID banke Sibil Svilan in dodal, da uspešni projekti na področju javne infrastrukture pomembno zvišujejo kakovost življenja prebivalcev, s tem pa neposredno prispevajo k trajnostnemu razvoju Slovenije.

Občine pri zagotavljanju sredstev za izvajanje svojih projektov poleg lastnih proračunskih sredstev največ uporabljajo nepovratna evropska sredstva in podobne oblike pomoči. Vendar za zaprtje finančne konstrukcije pogosto potrebujejo še dodatno financiranje, ki ga v obliki povratnih sredstev (posojil) pridobivajo na finančnem trgu.

SID banka občinam in javnim podjetjem nudi posojila po programu financiranja občin, kjer so na voljo posojila z ročnostjo do 20 let, za kar SID banka namenja lastna sredstva, sredstva Razvojne banke Sveta Evrope, Evropske investicijske banke in evropska kohezijska sredstva v obliki finančnih instrumentov za financiranje energetske prenove javnih stavb in urbanega razvoja iz Sklada skladov SID banke.

Poleg tega je SID banka že od leta 2015 v okviru Evropskega svetovalnega vozlišča za naložbe vstopna točka za Slovenijo, v letu 2019 je bila z Evropsko investicijsko banko sklenjena tudi pogodba za tehnično pomoč za namen vzpostavitve in delovanja projektne pisarne.