Osnovna šola Jela Janežiča, ki jo obiskujejo predvsem otroci iz Škofje Loke, Poljanske in Selške doline ter Medvod, se je zaradi povečanega vpisa več let spopadala s prostorsko stisko in tako je imela svoje prostore na kar štirih različnih lokacijah.

Da bi zagotovile zadostne in sodobne prostorske kapacitete ter kar najboljše razmere za izvajanje šolske in terapevtskih dejavnosti na enotni, centralni lokaciji, so se občine Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Medvode, Železniki in Žiri kot ustanoviteljice šole lotile projekta rekonstrukcije in nadzidave šole.

Na ta način želijo olajšati organizacijo dela in učinkovitejše ter učencem prijaznejše izvajanje programa, pa tudi racionalizacijo stroškov poslovanja. Nadzidava objekta za eno etažo prinaša 770 kvadratnih metrov novih neto tlorisnih površin, rekonstrukcija pa 322 kvadratnih metrov novih prostorov za izvajanje šolske dejavnosti.

Investicija rešuje primanjkljaj matičnih in predmetnih učilnic in povečuje garderobe za učence ter kapacitete sanitarij. Učencem in učiteljem prinaša sodobne prostore za individualno delo in sobo za razgovore s starši. Velika pridobitev je tudi dvigalo v drugo nadstropje, v katerem bodo novi prostori knjižnice.

Za rekonstrukcijo in nadzidavo Osnovne šole Jela Janežiča je bilo zbrano podjetje Tipo investicijske gradnje iz Ljubljane. Pogodbo v vrednosti 2,3 milijona evrov, pri čemer so občine ustanoviteljice 765.000 evrov pridobile na razpisu ministrstva za izobraževanje, so podpisali julija 2022. Gradbena dela naj bi potekala približno leto dni, tako bi se septembra 2023 pouk moral začeti v razširjeni in prenovljeni šoli.

Julija lani je bil izvajalec v rahli zamudi z gradbenimi deli, saj so se pokazale potrebe po nekaterih dodatnih delih, ki so investicijo še nekoliko podražile. Izziv je bil tudi pomanjkanje nekaterih vrst gradbenega materiala. Dodatno se je zapletlo, ko je izvajalec del objavil stečaj.

Tako je že lani poleti postalo jasno, da dela ne bodo končana do novega šolskega leta. Del pouka je v preteklem šolskem letu vseeno lahko potekal v prenovljeni stavbi, nekaj oddelkov pa je še naprej delovalo na drugih lokacijah.

Občine ustanoviteljice so medtem iskale novega izvajalca, ki bi dokončal delo. Hkrati so se morale spopasti še s pravnimi postopki pri prevzemu obveznosti pogodbe, marca letos pa so dela vendarle lahko vnovič stekla in se sredi poletja tudi končala.

"Zelo smo veseli, da je gradnja končana, saj v zadnjih mesecih lanskega leta ni dobro kazalo. Po stečaju gradbinca, ki bi moral šolo že dokončati, smo morali premagati zelo trd oreh, da je pogodbo pod istimi pogoji prevzel nov gradbinec, ki je dela uspešno in v roku dokončal," je za STA povedal škofjeloški župan Tine Radinja, ki ga veseli, da se bo z novim šolskim letom lahko pouk začel v novih in prenovljenih prostorih, ki so zdaj med najsodobnejšimi med tovrstnimi izobraževalnimi zavodi v državi.

"Gradnja je bila dolgotrajen in zahteven proces, vendar smo s skupnimi močmi in z vztrajnostjo ustvarili prostor, ki bo motiviral, spodbujal rast, učenje in ustvarjalnost," je tik pred začetkom novega šolskega leta na spletni strani šole zapisalo vodstvo šole, ki je prepričano, da se s tem začenja tudi novo obdobje v zgodovini šole.