Do konca leta bodo skupno pridobili sicer več kot 1000 stanovanj, so sporočili s sklada.

"Izjemno sem vesel, da smo ponudbo javnih najemnih stanovanj razširili tudi v Mursko Soboto. Prevzeli smo 27 javnih najemnih stanovanj s pripadajočimi shrambami in 27 parkirnimi mesti v kleti objekta. Uporabne površine stanovanj se gibljejo od 45,7 do 104,4 kvadratnega metra," je ob prevzemu novih stanovanj v Murski Soboti poudaril direktor stanovanjskega sklada Črtomir Remec.

Kot so pojasnili na skladu, so stanovanja v samem središču mesta. V neposredni bližini objekta je tudi vsa pomembna infrastruktura.

Stanovanjski sklad s tem projektom dopolnjuje svojo obstoječo ponudbo stanovanj po državi. Pred kratkim so končali prevzeme 91 novih javnih najemnih stanovanj v Kočevju, Podčetrtku in v Spodnji Kostrivnici v občini Rogaška Slatina.

V Kočevju je v lasti sklada 76 stanovanj, ki so v dveh objektih, in sicer v naselju Kočevska rezidenca. Stanovanja so velika od 37,7 do 88,8 kvadratnega metra. V Podčetrtku je bilo prevzetih 10 stanovanj v objektu Dalgona. Stanovanjska površina stanovanj se giblje od 30,9 do 67 kvadratnih metrov. Vse enote imajo atrij ali balkon. Sklad je v okviru sofinanciranja projektov v občini Rogaška Slatina na novo prevzel še pet novih neprofitnih stanovanj, so v sporočilu za javnost pojasnili na skladu.

Obenem se bliža koncu tudi gradnja stanovanjskega bloka Čardak v Črnomlju. Skupno bo v objektu 49 stanovanj, njihova velikost pa se giblje od 40 do 75 kvadratnih metrov, razen v terasni etaži, kjer so nadstandardna stanovanja večjih površin. Stanovanjski sklad je največji kupec, saj je odkupil 30 stanovanjskih enot v srednjih treh etažah, so zapisali in dodali, da bo odprtje stanovanjskega bloka konec meseca.

"V prihodnjih mesecih bomo končali tudi zelo velik projekt – gradnjo soseske Novo Brdo v Ljubljani. Gre za obsežno gradnjo na enem od večjih gradbišč večstanovanjskih objektov v Sloveniji, kjer bo sklad ponudil 498 javnih najemnih stanovanj v 18 objektih. Na voljo bo 25 oskrbovanih stanovanj, sicer pa bodo stanovanja velika od 30 do 80 kvadratnih metrov. Stanovalcem bo skupno na razpolago 522 parkirnih mest v podzemni garaži," je dejal Remec.

Prihodnji mesec bo sklad prevzel še 28 stanovanj v Slovenski Bistrici in 40 stanovanj v Slovenj Gradcu, kjer bodo v novembru prevzeli še 27 oskrbovanih stanovanj.

Do konca leta se bodo končala tudi dela v soseski Pod Pekrsko gorco v Mariboru. Predaja objektov je predvidena na začetku prihodnjega leta, skupno pa bo na voljo kar 400 javnih najemnih stanovanj. Po besedah Remca gre za zelo velik in pomemben objekt. "Soseska je v največji možni meri načrtovana z upoštevanjem vidika trajnostne gradnje. Na voljo bo tudi 60 oskrbovanih stanovanj in že po osnovnem pravilniku tudi 10 odstotkov za gibalno ovirane osebe. Vključen je tudi dnevni center dejavnosti za starejše in bivalna skupnost za osebe s posebnimi potrebami. Tudi javni program je bogat, zunaj je veliko zelenih površin in igrišč," je poudaril.

Po navedbah sklada z omenjenimi projekti uresničujejo cilje nacionalne stanovanjske politike na področju večanja stanovanjske mobilnosti prebivalstva, omogočanja lažje dostopnosti do stanovanj in ustvarjanja uravnotežene ponudbe kakovostnih ter funkcionalnih stanovanj.

"Tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da se stanovanja za mlade, družine in starejše gradijo po vsej Sloveniji," je še dejal direktor stanovanjskega sklada in dodal, da imajo do leta 2023 namen skupno zagotoviti kar 2144 novih javnih najemnih stanovanj po celotni državi, so še sporočili s sklada.