Kot je povedal Stepan, jim je potencialni najemnik po temeljitem pregledu hotela za najem poslal specifikacijo nujno potrebnih del za ponovno odprtje hotela.

"Najemno pogodbo skupaj s predlogom za povrnitev del stroškov smo poslali na sodišče v odobritev. Če bo odgovor sodišča pozitiven, lahko pričakujemo najem ta mesec. Sama obnovitvena dela bi, ocenjujemo, trajala do mesec in pol, nato bi bil hotel pripravljen za začetek delovanja," je dejal Stepan.

Dodal je, da iskanje najemnika traja že nekaj mesecev. Prevzeti hotel, v katerem je bilo veliko opreme uničene in na izvršbah prodane, izvesti vsaj nujno potrebno obnovo ter za delovanje pridobiti in nato mesečno plačevati od 15 do 20 zaposlenih, je resno in tvegano dejanje, ki za temeljito proučitev potrebuje svoj čas, pravi Stepan.

Ocenjuje, da bi lahko hotel, ki je bil zgrajen med letoma 1936 in 1938 ter ima 64 sob in pet apartmajev, goste začel sprejemati z avgustom.

Stepan je na spletnih straneh Ajpesa objavil končni seznam preizkušenih terjatev. 68 upnikov je prijavilo za 4,8 milijona evrov terjatev, upravitelj pa jih je priznal za 4,6 milijona evrov.

Stečaj družbe RG Hotel nastanitve, ki je bila v lasti Rusov Aleksandra Popova in Sergeja Bratusa, se je na predlog zaposlenih začel decembra lani. Brez zaposlitve je ostalo 20 delavcev.

Omenjena družba v stečaju ni končala zaradi epidemije covida-19, temveč zaradi večletnega poslovanja z izgubo. Imela je tudi za več milijonov evrov dolgoročnih finančnih obveznosti.