Šolski prag bo letos prestopilo 466 prvošolcev, lani pa 458. V treh javnih celjskih vrtcih bo letos 1586 otrok, nekoliko manj kot lani, je povedala celjska podžupanja Breda Arnšek.

V treh javnih vrtcih v celjski občini bo letos 1586 otrok, medtem ko jih je bilo septembra lani 1668. Število se sicer dnevno spreminja, saj vrtci na prosta mesta še vključujejo otroke, ki izpolnjujejo pogoje za sprejem. So pa primeri, ko starši otroke tudi izpisujejo.

S septembrom bodo lahko vrtci sprejeli vse novince, teh je 318. Na 1. septembra lani so imeli 262 novincev.

Glede na starostno strukturo otrok in prostorske zmogljivosti je v vrtcih oblikovanih 100 oddelkov, kar je dva oddelka manj kot lani. Vsi trije javni vrtci imajo še nekaj prostih mest v oddelkih prvega in drugega starostnega obdobja. Na čakalnih seznamih vrtcev za medletni sprejem je trenutno 79 otrok, lani pa jih je bilo 84. Ko bodo otroci izpolnili starostni pogoj za vključitev v oddelek, bodo prosta mesta ponujena staršem otrok, uvrščenih na čakalni seznam.

Kot je dejala Arnškova, so letos zaznali upad števila otrok z odloženim šolanjem. Otrok, ki ostajajo v vrtcih zaradi enoletnega odloženega šolanja, je 53, lani pa jih je bilo 74.

Tako v vrtcih kot na osnovnošolskih objektih so tudi med letošnjimi počitnicami izvedli vsakoletna manjša investicijsko-vzdrževalna dela, za katere je celjska občina namenila približno 95.000 evrov, je dejala Arnškova.

Po napovedih podžupanje bo gradnja prizidka k OŠ Hudinja, ki se je začela januarja letos, predvidoma končana do konca letošnjega leta. Pogodbena vrednost del znaša nekaj manj kot dva milijona evrov, z novim prizidkom pa bo šola pridobila 1453 kvadratnih metrov novih prostorov oz. 12 novih učilnic, pet kabinetov in ostale spremljajoče prostore.

Devet celjskih osnovnih šol bo sicer v novem šolskem letu skupaj obiskovalo 4274 otrok, kar je 81 otrok več kot v prejšnjem šolskem letu.

Več je v novem šolskem letu tudi otrok z odločbo o usmeritvi, in sicer jih je v celjske šole vpisanih 275, medtem ko jih je bilo v prejšnjem šolskem letu 256. Pravico do spremljevalca ima 21 otrok.

Celjsko osnovno šolo za otroke s posebnimi potrebami Glazija bo letos obiskovalo 231 učencev, od tega 133 v prilagojenem programu in 98 v posebnem programu. Zaradi povečanega vpisa otrok so morali najeti dodatne prostore za izvajanje dejavnosti, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Arnškova.

V šolskem letu 2021/22 bosta na šoli dva oddelka prvega razreda prilagojenega programa s 14 učenci, medtem ko je v devetem razredu vpisanih 11 učencev. Na šoli je 231 učencev z odločbo o usmeritvi in 15, ki imajo odrejenega spremljevalca.