Svetniki občine Kanal ob Soči in županja so na četrtkovi seji občinskega sveta med drugim govorili o govorili o oskrbi s pitno vodo za obdobje 2022-2025. Ob tem so pozdravili, da so poslanci sprejeli amandmaje k državnemu proračunu za leti 2022 in 2023, s katerimi bo občina skupno prejela 2,8 milijona evrov za financiranje treh občinskih vodovodov.

Amandmaji k državnemu proračunu za leti 2022 in 2023, v katerega so bile pred kratkim dodane postavke za financiranje treh občinskih vodovodov: priklopa na Mrzlek ter vodovoda Ilovica in Koprivišče, so bili sprejeti le malo pred sejo, zato so svetniki z županjo veliko govorili o tem.

Skupno 2,8 milijona evrov, kolikor se bo v dveh letih dodatno nateklo v občinski proračun, bo vse omenjene projekte zelo pospešilo, prav tako pa bo njihova izvedba lažja, so prepričani na občini. Za primerjavo, občina Kanal v enem letu za vse svoje investicije nameni okoli 2,7 milijona evrov.

Svetniki z županjo Tino Gerbec na čelu so ob tem pohvalili delo in prispevek nevladnih organizacij, županja se je še posebej zahvalila svetnikom, ki so se za amandmaje zavzeli pri poslancih matičnih političnih strank.

Na seji so na predlog županje svetniki sprejeli tudi sklep, da se v gradbeni odbor za priključitev na vodovod Mrzlek imenuje po enega predstavnika organizacije Eko Anhovo, Liste za zdravje in kakovost bivanja in KS Anhovo-Deskle. Na svetniški predlog so temu dodali še predstavnika iz civilne iniciative Danes.

Borut Jermol iz režijskega obrata, ki upravlja z občinskimi vodovodi, je sicer povedal, da 1,2 milijona ne zadostujeta za pokritje vseh stroškov izgradnje novih vodovodov in infrastrukture na območju Deskel, a kljub temu, tako kot svetniki in županja, odločitev poslancev pozdravlja.

Zadovoljna je bila tudi svetnica iz vrste Liste za zdravje in kakovost bivanja Anastazija Bevčar, ki je pohvalila delo civilne iniciate Danes, Inštituta 8. marec in Mladih za podnebno pravičnost ter in izjavila, da je bil to velik dan za malega človeka in da bodo v Desklah in Anhovem končno dobili vodo, ki si jo zaslužijo.

Županja Tina Gerbec je povedala, da je hvaležna tudi za sredstva za ureditev dveh vodovodov na podeželju, kjer krajani še nimajo javnega vodovoda. Dodala je, da imajo za Ilovico in Koprivišče že pridobljena pravnomočna gradbena dovoljenja, za priklop na Mrzlek pa bodo s postopki začeli v prihodnjem letu. Nova povezava med vodarno Močila in Anhovim oz. Desklami je bila že prej v občinskem načrtu in je ena od za obdobje 2022-2025 načrtovanih občinskih investicij na področju vodooskrbe. Druge so še dodatni priklopi v vasi Kambreško, nov vodovod na delu Gregorčičeve ulice v Kanalu in iz Gradu do trga v Kanalu, rekonstrukcija vodovodnega omrežja v Prilesju in celotna komunalna infrastruktura v naselju Plave.

Županja je ob tem obljubila, da bodo na občini naredili vse, da bodo vse investicije čim hitreje stekle in da bodo sredstva racionalno in skrbno porabljena.

Na predlog kanalskega proračuna za leto 2022, ki ob 8,5 milijona prihodkih in 9,4 milijona odhodkih predvideva 833.000 evrov primanjkljaja, svetniki niso imeli dosti pripomb, oglasili so se s posameznimi zahtevami, ki naj se jih vključi v predlog pred drugim branjem.

Med drugim so svetniki potrdili tudi izhodišča za pripravo spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta ČHE Avče. Dokument je prvi korak na poti do fotovoltaičnih elektrarn, ki jih v okolici akumulacijskega jezera na Kanalskem vrhu namerava graditi družba Soške elektrarne. Predlogu niso nasprotovali, opozorili so le, da so ljudje že ob izgradnji akumulacijskega jezera pričakovali mnogo več, kakor se je nazadnje realiziralo. Načrt namreč predvideva ob jezeru tudi ureditev javnih površin z naravoslovno-učnim parkom.