Center je kot eden ključnih nastal v okviru projekta Zadruga Ljutomer, vrednem nekaj manj kot 82.000 evrov.

Nosilec projekta je ljutomerska občina, kot je za STA povedal tamkajšnji podžupan Niko Mihalič, se je Turistični zadrugi Prlekija od ustanovitve pridružilo še 15 članov, tako da jih je zdaj že 32, kar nakazuje na voljnost in željo lokalnih ponudnikov po tovrstnem povezovanju in sodelovanju.

Občina Ljutomer je lani izvedla pet strokovnih srečanj o projektu in delovanju zadružništva ter procesu povezovanja v zadružništvu, po srečanjih se je sedemnajst lokalnih ponudnikov že združilo in pred dobrim letom dni ustanovilo Turistično zadrugo Prlekija.

Od takrat so v okviru projekta in zadruge potekale številne aktivnosti, ključna je prav vzpostavitev centra za lokalno oskrbo, ki obratuje pod imenom Zadružna trgovina Prlekija v mestni hiši v Ljutomeru.

V trgovini so izdelki članov zadruge, ki so s tem pridobili nov prodajni kanal, lokalna in širša javnost pa dostop do kakovostne domače hrane na enem mestu, pravi Mihalič in dodaja, da je center z vzpostavitvijo kratkih oskrbnih verig, podporo in predstavitvijo lokalnih ponudnikov ter zagotovitvijo dostopa do kakovostne, lokalno pridelane hrane več kot dosegel svoj namen.

V centru ponujajo različne pridelke in izdelke, vina, žganja, lončene in lesene izdelke, izdelki iz domače sivke ter darilni program s prleškimi motiv, vsi izdelki izhajajo iz lokalnega okolja, večina se ponaša tudi z ekološkim certifikatom.

Poleg centra za lokalno oskrbo so decembra lani 2020 ustanovili blagovno znamko Visit Prlekija in vzpostavili sodobno spletno stran v več jezikih, ki poleg spletne trgovine na enem mestu združuje vse pomembne stebre lokalnega turizma, od nastanitev, kulinarike in kulturne tradicije do turističnih paketov in doživetij ter zanimivih prleških dogodkov.

Projekt sofinancirata Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru programa razvoja podeželja.